Ieroschimonahul Nil Dorobantu – „Nebunul” care a infruntat satana comunista

Nu am stiut absolut nimic despre parintele calugar Nil Dorobantu si bineinteles ca nu auzisem de viata cu totul iesita din comun chiar si pentru un monah, pe care a dus-o de-a lungul anilor cand in Romania puterea comunista interzicea Biserica si credinta in Hristos, desfiinta biserici si manastiri aruncand monahi, preoti si maicute in inchisorile vremii care se umplusera cu aceia ce infruntasera pe fata sau in ascuns noua ordine instalata prin mijloace de intimidare si forta.

In urma cu un an sa fie, poate, am vazut prima oara numele Nil Dorobantu pomenit si am auzit cate ceva despre viata parintelui Nil. Insa, din motive ce nu mai au importanta acum, nu am simtit atunci indemnul sa merg in adancirea cunoasterii imprejurarilor in care si-a dus misiunea lui de marturisitor pentru Hristos. Mi-a revenit in atentie foarte de curand persoana si personalitatea celui care a fost numit „nebun pentru Hristos” privind o emisiune de televiziune realizata de asociatia care ii poarta numele. Am inceput asadar cautarea pe net a tot ce puteam gasi in legatura cu acest personaj desprins parca din pagini de roman. Fiind cucerita si atrasa de personalitatea cu totul iesita din comun a acestui om al Lui Hristos despre care nu stiusem nimic pana nu de mult am simtit nevoia sa studiez, sa ma documentez pe diferite site-uri si in publicatiile pe care le gaseam, spre a afla cat mai multe amanunte si lucruri de mult interes din marturiile ucenicilor lui si a persoanelor care l-au cunoscut mai mult, mai putin…sau foarte bine.

Astfel am ajuns spre supriza mea, la aflarea faptului ca Nil Dorobantu a primit chemare de la parintele Arsenie Boca, numit de catre dreptcredinciosii din Ardeal „Sfantul Ardealului”, sa vorbeasca cu el iar aceasta intalnire s-a dovedit a fi hotaratoare pentru Nicolae Dorobantu (numele de mirean al parintelui Nil) in sensul ca l-a determinat sa aleaga drumul sau in viata, un drum sinuos cu multe piedici si obstacole, pe care a mers neabatut si plin de curaj avandu-L pe Hristos alaturi mereu. Insusi Nil Dorobanţu ne spune in autobiografia sa: „Arsenie era văzător cu duhul şi îmi zicea Ortacul. M-a chemat la el din mijlocul a sute de oameni. Avusese descoperire despre mine în 1945, în martie. Mâncând din pâinea sfinţită de Arsenie, am simţit un curent mistic ce m-a transformat”.

Parintele Ionel Adam, Adjud (Vrancea), a citit toate materialele pe care le-a putut afla pe net, la ucenici ai parintelui (manuscrisele date in grija) despre ieroschimonahul Nechifor Nil Dorobanţu, face o prezentare convingatoare intr-o alta emisiune televizata, cu multa caldura si simt al discernamantului. Parintele Adam a scris o carte intitulata „Ieroschimonahul Nil Dorobantu – nebun pentru Hristos si flacara vie a monahismului secolului XX ” in care prezinta personalitatea fascinanta a monahului Nil Dorobantu.

Aflam unul dupa altul, lucruri cu totul noi pentru mine : Nicolae Dorobanţu s-a născut în anul 1920, în satul Crainici, judeţul Mehedinţi si la varsta cuvenita a urmat tatalui sau urmand o carieră militară, astfel ajungand sublocotenent la Vânătorii de Munte în Regimentul de gardă de la Predeal. Nicolae Dorobantu a fost o persoana de o mare inteligenta si cultura trecand astfel cu usurinta prin patru facultati pe care le-a absolvit cu rezultate exceptionale ( Magna cum Laude ) : Facultatea de Teologie, facultatea de Filosofie , Facultatea de Drept si facultatea de Filologie. Sub indrumarea parintelui Dumitru Staniloae ieromonahul Nil Dorobantu a obtinut titlul de doctor in Teologie. Tunderea sa in monahism a avut-o parintele Nil Dorobantu la manastirea Cernica, o manastire de care inca din copilarie sunt atasata sufleteste si pe care o revad cu foarte mult drag de fiecare data cand revin in tara, acolo imi incarc intreaga fiinta cu nespusa pace launtrica.

Dintre functiile eclesiastice si monahale pe care Nil Dorobantu le-a detinut in decursul timpului amintesc : secretar eparhial, director de studii la seminarul monahal, stareţ şi duhovnic la mănăstirile: Tarniţa (Vrancea), Măgura Ocnei şi Bogdana (Bacău), Nechit, Tarcău, Văratec (Neamţ). Vorbind despre datele si informatiile adunate de mine pana acum, totul este impresionant si unic, pot sa afirm. Portretul care se desprinde si se contureaza tot mai mult in fata celui care ajunge sa cunoasca macar si numai o parte din imprejurarile vietii sale, faptele si scrierile de o mare profunzime, intreaga sa gandire teologica si mistica, devotiunea pana la contopirea cu Hristos, este cel al unei personalitati carismatice la cel mai inalt nivel duhovnicesc.

Mormantul parintelui monah Nil Dorobantu

Va invit sa urmariti cateva materiale deosebit de bine realizate in care aveti ocazia sa aflati mult mai multe aspecte despre cel care a fost ieroschimonahul Nil Dorobantu, ,,vestit monah, mare ascet, profund înduhovnicit, renumit prin nevoinţele şi prin neîncetata rugăciune a minţii”. (broşura Mănăstirii Tarniţa-Buzau, 2009, pag. 8) . Asociatia Nil Dorobantu a fost fondata cu scopul precis de a aduce la cunostinta tuturor operele scrise de ieroschimonahul Nil Dorobantu, de a gasi toate manuscrisele si a le face sa vada lumina tiparului.
https://nildorobantu.ro/

Din pacate am inteles, sunt pe deplin lamurita ca astazi sunt lupte surde si mai putin surde ce au loc in Biserica Ortodoxa Romana, sunt multe parohii care s-au desprins din corpul bisericii mame, sunt preoti care nu vad cu ochi buni personalitati marcante pe care neamul romanesc le-a daruit credinciosilor si Bisericii noastre, din motive total necunoscute mie si altora, deopotriva. Aici ii mentionez pe parintele Arsenie Boca, parintele Ioan Iovan, Parintele monah Daniil Sandu Tudor si nu in ultimul rand pe ieroschimonahul Nil Dorobantu. Lista poate continua…Doar bunul Dumnezeu poate arunca lumina Lui acolo unde domneste intunericul relei vointe si al unor obscure rele vointe, straine de orice inseamna Iubirea Lui Hristos, in Hristos si de Hristos. Iarta-ma Doamne, caci pacatuiesc poate gandind astfel. Nu judec insa si nu invinovatesc pe nimeni, asa sa-mi ajute Domnul!

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Ieroschimonahul Nil Dorobantu și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Ieroschimonahul Nil Dorobantu – „Nebunul” care a infruntat satana comunista

  1. ioansperling zice:

    Viata fara compromisuri a unui astfel de om e o mustrare continua pentru ceilalti! Unii se indreaptă altii incearcă sa-l coboare pe acesta la nivelul lor.

    Apreciază

    • Multumesc pentru comentariul dumneavoastra. In doua propozitii ati exprimat concludent motivatia care determina respingerea valorii duhovnicesti evidenta la acest om al lui Hristos cat si la alti sinceri si devotati slujitori ai Domnului. Sunt oameni si oameni pe acest pamant. Straduinta fiecaruia dintre noi ar fi sa se desprinda din conditia omului din lume, sa ajunga cat mai aproape de Hristos. Usor de inteles si de spus, foarte anevoios insa de facut. Lupta cu noi insine este greu de dus caci ea trebuie facuta zilnic daca dorim sa vedem imbunatatiri. Va doresc o Duminica binecuvantata!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s