Duhovnicul bucuriei

De dragul Parintelui Teofil pe care il consider cu smerenie , iubire si evlavie a fi bunicul meu duhovnicesc de cand, cu foarte multi ani in urma am facut cunostinta cu scrierile sale, redau continutul unei postari mai vechi de pe un alt blog al meu dedicat memoriei bunului, inteleptului preot monah plin de lumina harului daruit de Domnul doar oamenilor alesi…

Cine a luat cunostinta de intelepciunea invataturilor atat de frumoase in simplitatea lor directa, nu se mai satura a cauta lucrarile parintelui arhimandrit Teofil de la Sambata de Sus, a-i asculta conferintele din cadrul ASCOR tinute in sali arhipline in fata tinerilor studenti din toate marile orase al tarii. Blandetea, bunatatea care se citea pe fata dansului si cuvintele sale pline de miez duhovnicesc prezentate in felul sau aparte, sunt lucruri care nu se pot uita.

Parinte drag, ne poarta, te rugam, in rugaciunile tale acolo unde te afli acum si de unde privesti cu dragoste si intelegere la noi!..

Parintele Arhimandrit Teofil Paraian avea mult indragitul obicei de a-i intampina pe vizitatorii care veneau la manastire la dansul pentru sfaturi in problemele lor de suflet cu aceste cuvinte : „Sa va bucurati!” si un suras bland plin de bunatate ii lumina intreaga fata.
In lumea crestin ortodoxa din tara noastra Parintele a fost supranumit cu bun motiv „Duhovnicul bucuriei”. Si asa i-a rams numele.

Cuvinte duhovnicești

 

Părintele Teofil a lăsat multe cuvinte duhovnicești proverbiale, unele în sensul apoftegmelor patericale. Câteva dintre acestea:

 • Credinţa noastră e o credinţă despovărătoare.
 • Măsura credinţei e măsura vieţii.
 • Să te depăşeşti prin credinţă şi să te dăruieşti prin iubire.
 • Dumnezeu ne zâmbeşte şi noi trebuie să-I zâmbim lui Dumnezeu şi oamenilor.
 • Mănăstirea este tinda raiului, casa lui Dumnezeu, poarta cerului, locul împlinirilor, cerul cel de pe pământ şi locul fericirii unde se arată iubirea lui Dumnezeu.
 • Mai întâi datoria şi apoi bucuria.
 • Ce faci te face.
 • Sunt un duhovnic mare pentru cei care mă ascultă, mic pentru cei care nu mă ascultă şi de nimic pentru cei care mă ocolesc.
 • Prietenia e ceva din realitatea raiului.
 • Gândiţi frumos ca să trăiţi frumos şi să fiţi fericiţi.
 • Dacă vrei să-ţi faci rânduială în viaţă, trebuie să-ţi faci mai întâi rânduială în minte.
 • Să avem inimă de părinte, inimă de frate şi inimă de prieten.
 • Pace celor ce vin, bucurie celor ce rămân, binecuvântare celor ce pleacă!

sursa : https://inmemoriam–parinteleteofilparaian.blogspot.com/

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Cuvinte de invatatura, Parintele Teofil Paraian, Sfaturi duhovnicesti și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Duhovnicul bucuriei

 1. ioansperling zice:

  Un munte de om a carui imbratisare nu o voi uita cat voi fi pe pământ!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s