Un loc de sfintenie si implinire – Manastirea Petru Voda

Manastirea Petru Voda – satul Petru Voda judetul Neamt

O dorinta de-a mea mai veche s-a realizat de foarte curand, mai exact in zilele trecute de la sfarsitul lunii iulie. Printr-una din acele misterioase, dar foarte sigure lucrari dumnezeiesti, m-am pomenit impreuna cu sora mea parca „purtate pe sus”ca sa ne aflam apoi la ceas tarziu de seara in curtea lacasului sfant care imbogateste peste secole salba de manastiri din tinutul plin de farmec si legenda descris odinioara de Calistrat Hogas in a sa lucrare „In Muntii Neamtului”. Mi-a fost dat ca in linistea noptii sa ma pot inchina in pace la mormantul bunului duhovnic care a ridicat manastirea si frumoasa ei biserica in chiar satul sau natal, Petru Voda. Parintele Iustin Parvu a gasit aici un loc nemaipomenit de frumos : o poiana scaldata in soare inconjurata de palcuri dese de brazi drepti ca lumanarile, care raspandesc in jur aroma lor puternica.

Lacasul din Muntii Stanisoarei cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” a fost inaltat de duhovnicul nostru de vrednica amintire ca loc sfant de comemorare a tuturor celor care au suferit si murit in inchisorile comuniste.

Aici am ascultat cu o bucurie care inalta sufletul sunetul grav al clopotelor si glasul ritmic, sacadat al toacei la ceasurile randuite din vremuri stravechi.

Si tot aici am avut bucuria de a-l cunoaste pe parintele arhimandrit Hariton Negrea, ucenicul lasat stareț de insusi bunul si luminatul nostru duhovnic Iustin de la Petru Vodă, cu care am purtat conversatii duhovnicesti in memoria marelui duhovnic al neamului nostru si despre aspecte legate de viata sufleteasca, credinta si mantuire. Figura blanda a parintelui staret si vorba lui domoala, sfatoasa imi vor ramane in amintire. Un om smerit (purtand dupa propriile sale spuse „o palarie prea mare pentru capul sau…”) si un staret destoinic cu o nespusa evlavie si dragoste pentru marele sau inaintas pe urmele caruia calca cu multa sfiosenie, dar cu demnitate.

Toaca – un cantec al lemnului- Mănăstirea Petru Vodă.Neamţ – video you Tube

Biserica din lemn a Manastirii Petru Voda a fost pictata in stil bizantin, atat in interior, cat si in exterior, in tehnica tempera de către pictorul Mihai Gabor[ intre anii 1994-2000.  Chipurile sfintilor infatisate in culori armonioase au parca o expresie dumnezeiasca. In cimitirul manastirii am aflat mormintele parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa si al poetului marturisitor Radu Gyr ingropat aici alaturi de sotia sa. Un cimitir care arata un adevarat cult al celor plecati dintre noi prin modul in care este ingrijit, luminat si infrumusetat cu flori.

La o distanta de 2 kilometri de Manastirea Petru Voda am vizitat asezamantul monahal Paltin – Petru Voda, o manastire de maici. Sub ingrijirea Manastirii Petru Voda a luat fiinta un azil de batrani(Sfantul Pantelimon), o casa de copii cu predare, existand doua clase(Acoperamantul Maicii Domnului, dar si un dispensar medical pentru asigurarea asistentei medicale (cabinete de medicina generala si stomatologie). Tot in interiorul acestui asezamant are loc prelucrarea plantelor medicinale in cadrul unui laborator, preparandu-se medicamente naturiste pentru diverse afectiuni. Noi am ajuns chiar in ziua de 27 iulie, zi in care este cinstit an de an Sfantul Mare Mucenic Pantelimon

Hram la Manastirea Paltin – Sfantul Pantelimon
Manasirea este inchinata Adormirii Maicii Domnului si Sfantului Mare Mucenic Pantelimon


Am cunoscut pe maica stareta Iustina, precum si pe maica iconoma Fotini, cu care am purtat un dialog de mult folos; dansele ne-au condus si ne-au prezentat incaperile muzeului unde se afla si chilia parintelui Iustin Parvu datand din ultimii trei ani ai vietuirii sale. La vreme de boala parintele Iustin s-a bucurat de o ingrijire atenta si plina de devotament din partea maicutelor de la Paltin.

Am cunoscut trairi minunate si momente inaltatoare la cele doua sfinte asezaminte, ne-am rugat si am aprins lumanari pentru sufletele marturisitorilor din inchisori, intre care parintele martir Ilarion Felea (unchi dinspre mama). Ei sunt comemorati in volumul aparut recent la editura Fundatiei Iustin Parvu, intitulat „Sfintii inchisorilor” (aceasta noua carte a fost alcatuita cu osardia maicilor de la manastirea Paltin Petru Voda, in colaborare cu revista Atitudini, publicatie a aceleiasi fundatii.

Vesnica sa le fie pomenirea alaturi cu dreptii din neam in neam!

In incheiere, cateva spuse care dau de gandit, ele apartin parintelui Iustin care le-a gandit si rostit cu o mare si infinita tristete:

„E o criză profundă a omului modern, care nu mai ştie de unde vine şi spre ce merge“

„Suntem un popor mai dezorientat şi mai neunit decât toate celelalte popoare din jur “

„Românul are nevoie să-i ajungă cuţitul la os ca să acţioneze. Dacă nu l-a deranjat nimic, românul a stat cuminte, a dormitat în istorie“

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Manastirea Petru Voda - Neamt, Parintele Iustin Parvu și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Un loc de sfintenie si implinire – Manastirea Petru Voda

  1. ioansperling zice:

    Te invidiez pentru asta!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s