Biserica Sfantul Nicolae – Udricani

Sunt ani multi de cand am pasit intaia oara in aceasta micuta biserica din centrul Bucurestiului. L-am cunoscut atunci pe parintele Ioan, preotul paroh, despre care vorbeau cu mare respect si multa evlavie multi credinciosi, nu doar enoriasii bisericii. Veneau la dansul persoane din toate partile Bucurestiului pentru ca era un preot cu multa intelegere la oameni si nevoile lor sufletesti, avand mult discernamant duhovnicesc. si har de la Dumnezeu. Intr-o anume imprejurare, cu mult timp in urma am ajuns ca sa vorbesc cu parintele iar cuvintele si sfaturilei dansului mi-au adus multa liniste sufleteasca si au aruncat lumina asupra problemei. Parintele m-a incurajat repetand pe un ton calm si foarte sigur sa fiu linistita caci „va fi bine!” La acea ora nimic nu parea linistitor dar lunile care au urmat au dovedit adevarul spuselor sale.

In vara acestui an pasii m-au purtat fara sa imi dau seama catre bisericuta vizitata in trecut. Usa era deschisa si se auzeau din strada cuvintele unui sfant acatist, iar cand am ajuns pe treapta de sus din micul vas aflat pe masuta din pridvor a ajuns pana la mine aroma puternica si inaltatoare de tamaie.

Citind pe internet am aflat ca biserica Sfântul Nicolae-Udricani se numara printre monumentele istorice ale Bucureştiului din secolul al XVIII-lea, fiind ctitorita de jupan Udrecan Culcerul in 1735. Pe langa biserica s-a ridicat in vremea aceea una dintre primele scoli primare cu predare in limba romana (lucru demn de consemnat in plina epoca fanariota), Scoala de la Udricani, care a devenit vestita in tara intreaga. Aici au invăţat mari personalitati romanesti din acea perioada, printre care Anton Pann, Efrosin Poteca, Paris Mumuleanu, Petre Ispirescu s.a. Dupa Secularizarea averilor manastiresti, biserica a trecut în proprietatea statului si si-a pierdut veniturile din avere, ajungând într-o stare avansată de degradare. La iniţiativa lui Nicolae Iorga, care pe atunci era preşedintele Comisiunii Monumentelor Istorice, biserica Udricani a avut parte, din fericire, de ample lucrări de consolidare şi restaurare, reuşind sa isi recastige partial si averea.

In prezent, dupa multa alte lucrari temeinice de consolidare si restaurare care au durat ani de zile, am aflat bisericuta intr-o stare imbucuratoare si aceasta constatare mi-a umplut sufletul de bucurie. Ulterior am aflat ca numirea prof. dr. Constantin Patuleanu la Parohia Udricani, a fost facuta cu sarcina explicita de a salva biserica in calitatea ei de monument istoric şi de a recupera patrimoniul ei. Au fost astfel restaurate obiectele de cult şi candelele existente, precum şi toate icoanele din biserică, intre care icoana făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae, care a scăpat nevătămată din toate incendiile, şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de tip „Oranta” (Rugătoarea), din 1883, care este unică în România. Maica Domnului este infatisata cu mainile desfăcute, întinse spre cer, iar Pruncul Iisus este zugravit într-un cerc, peste pantecele ei (asemănător cu icoana Maicii Domnului „a Semnului”. Au fost efectuate sapaturi arheologice in timpul lucrarilor de consolidare si s-au descoperit vestigii pretioase, acestea fiind cele mai vechi din centrul Bucurestiului.

Stand de vorba cu parintele Constantin Patuleanu (intalnirea cu sfintia sa s-a dovedit la finalul dialogului a nu fi de fel intamplatoare), dansul mi-a spus ca icoana Maicii Domnului „Oranta” care se afla pe peretele din stanga al bisericii cum privim spre sfantul altar, a fost lucrata in 1885 (anul apare scris pe icoana), mai mult ca sigur in Grecia, posibil chiar la Sfantul Munte. Mi-a mai spus dansul ca nicaieri in tara nu mai aflam o icoana cu o reprezentare similara si de dimensiuni atat de mari. Este o icoana speciala, facatoare de minuni. Langa altar, in partea dreapta, parintele mi-a aratat icoana infatisandu-l pe Sfantul Nicolae, care a rezistat neatinsa de nici unul din incendiile prin care a trecut. Se cunoaste faptul ca uriase candelabre din metal s-au topit cu acele ocazii, dar icoana a ramas intreaga, doar usor innegrita pe spate.

Amanunte deosebit de interesante veti afla in filmul realizat de postul de televiziune Trinitas.

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Biserici crestin ortodoxe in lumea larga, Biserici crestin ortodoxe vechi din Romania, Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Biserica Sfantul Nicolae – Udricani

  1. Un pios gand in amintirea Parintelui Ioan , Dumnezeu sa-l odihneasca in Pacea Lui, multumiri de suflet dincolo de orice granite omenesti….

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s