Capernaum – Orasul pescarilor de oameni

Dintre locurile sfinte si sfintite de prezenta si activitatea evenghelica a Mantuitorului nostru, Capernaum este amintit in Sfanta Scriptura ca „orasul Lui Iisus”. In evanghelia Sfantului Apostol Matei in capitolul 4 versetul 13 ni se spune ca Iisus a parasit Nazareth-ul ca sa vina sa locuiasca in Capernaum, dar numai dupa ce a petrecut 40 de zile si de nopti in in pustia Carantaniei unde a fost ispitit apoi de Satana (Matei 4, 1-11). Aici, in localitatea Capernaum i-a intalnit Mantuitorul pe Ioan, Iacob, Petru si Andrei, toti patru fiind pescari iar putin mai tarziu avea sa-l cheme si pe Matei care era un vames (colector de taxe) in acea vreme.

Capernaum – vazut de sus – foto internet

„În vremea aceea, pe când umbla Iisus pe lângă Marea Galileii, a văzut pe doi fraţi: pe Simon, care după aceea a fost numit Petru, şi pe Andrei, fratele acestuia, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari, şi le-a zis: veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni. Iar ei, lăsându-şi mrejele în clipa aceea, au mers după Dânsul. De acolo, mergând El mai departe, a văzut alţi doi fraţi: pe Iacob al lui Zevedeu şi pe Ioan, fratele lui, în corabie cu Zevedeu, tatăl lor, cârpindu-şi mrejele, şi i-a chemat. Iar ei, îndată lăsând corabia şi pe Zevedeu, tatăl lor, au mers după Dânsul. Şi a străbătut Iisus toată Galileea, învăţând în sinagogile lor şi propovăduind Evanghelia împărăţiei şi tămăduind orice boală şi orice neputinţă în popor.” Mt. 4, 18-23

Capernaumul era locul ales de unde pleca si unde revenea Mantuitorul, dupa fiecare calatorie savarsita in Galileea. Am ajuns acolo venind de la Nazareth trecand prin Cana, acel orasel unde s-a petrecut prima minune din multele facute de Iisus. Mergeam deci pe urmele Lui iar acest lucru sporea sentimentul de bucurie si smerenie cu care am pasit din prima clipa in Tara Sfanta. Mi-am dat seama din prima zi cand am pasit pe pamantul pe care a umblat Iisus, ca nu va fi o calatorie obisnuita intr-o tara oarecare…in toate cele vazute la fata locului simti ca exista un sens adanc dincolo de aparenta lor materiala. Sunt pasii Lui Iisus in calatoriile Lui neobosite, cuvintele Invataturii Lui rostite in tot locul si adresata tuturor celor care il urmau sau se asezau impreuna cu El pe panta unei coline, la tarm de mare, in casele locuitorilor apartinand celor mai diverse straturi din societatea de atunci.

In orasul in care se simtea cel mai bine, a infaptuit Iisus mai multe minuni, dintre care una chiar in sinagoga cand a vindecat un bărbat posedat de demoni. Pe soacra lui Petru a vindecat-o de friguri dupa care „Seara, după asfinţitul soarelui, au adus la El pe toţi bolnavii şi îndrăciţii“ (Marcu 1:30-34)

Tot aici l-a vindecat Domnul pe paraliticul purtat de prietenii lui pe un fel de pat pe care l-au coborat prin gaura facuta in acoperisul casei unde se afla El.

Ni se spune ca sinagoga pe care o vedem, actualmente doar ruine, ar fi fost construita pe locul unei sinagogi mai vechi, construita de un centurion roman, despre care vorbeste Sfantul Evanghelist Luca (Ev. Sf Luca 7:1-5) . Ar fi chiar sinagoga in care Iisus intra adesea si in care a tinut cuvantul referitor la Euharistie.

Şi după ce a sfârşit toate aceste cuvinte ale Sale în auzul poporului, a intrat în Capernaum. Iar sluga unui sutaş, care era la el în cinste, fiind bolnavă era să moară. Şi auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să vină şi să vindece pe sluga lui. Iar ei, venind la Iisus, L-au rugat stăruitor, zicând: Vrednic este să-i faci lui aceasta, Căci iubeşte neamul nostru şi el ne-a zidit sinagoga.”

Vizitam apoi casa lui Petru, aflata la foarte mica distanta de sinagoga. Cand ne apropiem vedem ruinele casei in care au locuit Apostolii Petru si Andrei, care se pastreaza inca si astazi, in interiorul ruinelor unei vechi basilici bizantine.

Privind in jur la resturile zidurilor unui oras odata infloritor, imi aduc aminte de cuvintele Mantuitorului rostite cu amaraciune : „Şi tu, Capernaume: N-ai fost înălţat până la cer? Până la iad te vei coborî. Căci de s-ar fi făcut în Sodoma minunile ce s-au făcut în tine, ar fi rămas până astăzi”.

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Pelerinaje de suflet, Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s