Parintele Selafiil – un exemplu de blandete si simplitate neprefacuta

Smerenia staretului Selafiil l-a ascuns de slava oamenilor si el a petrecut retras in chiliuta sa, unde a fost vizitat de foarte putina lume. Invatatura batranului Selafiil se cuprinde in aceste cateva cuvinte, pe care le repeta tuturor: „Acestea trebuie sa le avem noi: smerenia vamesului, blandetea lui David, rabdarea lui Iov si dragostea care niciodata nu cade”.

„Eu asa le spun la cei care vin la mine: mai, smerenia vameşului, răbdarea lui Iov, blândeţea lui David, că David o fost blând, dragostea care niciodată nu cade, tăcerea, nemânierea. Să nu judeci pe nimeni, judecă numai lucrurile tale, faptele tale, dar pe celelalte nu le judeca, lasă-le lui Hristos. El să-l judece, că El Îi dat de la Tatăl să facă judecată pe pământ, El s-o facă.

Dar noi suntem păcătoşi. Cum să fii tu cu păcate şi să judeci pe fratele tău? Uită-te întâi la bârna ta şi pe urmă judecă pe fratele tău! Judecă pe-ale tale întâi şi nu trebuie să judeci tu păcate străine. Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac, dă-le înţelepciune, Doamne, iartă-i Doamne, că eu mai rău fac decât dânşii. Să nu te gândeşti că tu esti mai bun decât celălalt, să zici că el îi păcătos, dar tu ești mai bun. Nu. Doamne, eu mai rău fac decât dânsul. Iartă, Doamne, şi ajută să pun început să nu le mai fac”.

Părintele Selafiil cel orb de la Noul Neamț

Parintele Savatie Bastovoi, nascut in Basarabia, cunoscut multora prin cartile sale pe care le-a scris spre folosul multora, a relatat o intamplare in care parintele Selafiil a avut un anumit rol. (Parintele Savatie Bastovoi)

Citim si ne gandim, cautand sa aprofundam cuvintele parintelui staret :

„Să nu te gândeşti că tu esti mai bun decât celălalt, să zici că el îi păcătos, dar tu ești mai bun. Nu. Doamne, eu mai rău fac decât dânsul. Iartă, Doamne, şi ajută să pun început să nu le mai fac”.

Este chiar imposibil pentru noi sa recunoastem un adevar atat de clar? Daca intrebam constiinta noastra mereu si mereu, ea ne va raspunde fara gres. Dar, noi nu o intrebam, ne vedem de calea noastra prin viata fara remuscari si fara sa ne pese. Adevarul este prea dur ca sa-l infruntam, de aceea ezitam si evitam sa meditam si sa ne intrebam. Procedand astfel ramanem pe loc si nu inaintam, sufletul nostru nu va fi curatat de intinaciune oricat de mult ne rugam.

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Parinti duhovnici și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Parintele Selafiil – un exemplu de blandete si simplitate neprefacuta

  1. „Să nu te gândeşti că tu esti mai bun decât celălalt, să zici că el îi păcătos, dar tu ești mai bun. Nu. Doamne, eu mai rău fac decât dânsul. Iartă, Doamne, şi ajută să pun început să nu le mai fac”.

    Asa este, fara tagada, este un mare pacat sa te consideri mai bun decat ceilalti…..
    Dar ce facem cu cei care banuiesc pe cineva ca ar face aceasta, fara sa aiba nicio dovada decat propria banuiala? Nu este o dubla greseala? Pentru ca,, departe de a se judeca pe ei mai intai, si nu pe ceilalti, emit o judecata nedreapta….: dubla, cred eu, fata de cei care in loc sa se judece pe ei mai intai, ii judeca pe ceilalti – dar pe baza unei realitati…..dec cand judecaata aupra aproapelui mai este si nedreapta? ……de aceea gandesc eu ca trebuie sa fim foarte cu grija cand spunem ca celaalt se consideraa mai bun…..se poate sa gresim amarnic….

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s