Mai aproape de Cer si de Dumnezeu

Rareori, sa recunoastem, ne gandim la cei care din motive binecuvantate s-au retras din lume in locuri sfintite prin secole de rugaciune neintrerupta si o viata inchinata Mantuitorului, mai aproape de Dumnezeu si de natura. Dintotdeauna am simtit un profund respect pentru oamenii care au ales calea lepadarii de cele lumesti fara sa mai priveasca inapoi la viata obisnuita. Cred cu convingere ca cei care au putut sa se rupa dintre ai lor parasind tot ce le-a fost comod, familiar, la indemana si poate chiar placut pana la un anumit punct in timp, au simtit printr-un filon ascuns al sufletului lor legatura cu cele dumnezeiesti si au ales ca sa faca acest lucru; o chemare harica, altfel nu imi pot explica…

Din vremuri stravechi al caror inceput nu avem cum a-l cunoaste, sihastrii au indragit locurile ascunse din muntii tarii noastre, ferite de ochii lumii. Putini oameni se aventurau sa ajunga pana la culmile inalte si impadurite cu acces extrem de anevoios, chiar imposibil pe alocuri.

Ajungand in preajma Ceahlaului, nu m-am incumetat sa-l urc cu toate ca in tinerete am facut ascensiuni pe multe varfuri inalte ale muntilor nostri . M-am multumit asadar si m-am bucurat sa vizitez schitul Durau, un loc frumos din cale afara si plin de liniste. Denumirile locurilor din zona demonstreaza prezența sihaștrilor și călugărilor din timpuri imemoriale .

Nume precum „Piciorul Sihastrului”, „Groapa Sihaștrilor”, „La Chilii”, „Chilia lui Iosaf”, „Poiana Maicilor”, „Panaghia” (din greceşte, „Cea întru tot Sfântă” ‒ în cinstea Maicii Domnului), „Paraul Calugarului”, „Piciorul Serafimei”, „Obcina Chiliei”, „Peștera lui Gherman”, „Piatra Altarului” si altele cu o sonoritate specifica vietii de sihastru.

Este greu de știut când au venit primii sihaștri pe aceste locuri și care a fost originea lor. Foarte posibil ca unii dintre ei au fost călugări din prejma locului întorși de la Muntele Athos sau calugari din marile manastiri ale Moldovei.

Am gasit un material video foarte bun si placut de urmarit pentru aceia dintre cititori care sunt doritori sa afle aspecte mai putin cunoscute in legatura cu vietile oamenilor indumnezeiti care isi duc traiul lor auster prin codrii desi ai Tinutului Neamtului netinand cont de intemperii si oprelisti, cu gand doar de rugaciune.

Pe Muntele Ceahlau in mijlocul naturii omul se simte mai aproape de Dumnezeu

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Biserici si Manastiri Ortodoxe, Video și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s