Nicolae Steinhardt – monah luminat si carturar desavarsit

Nicolae Steinhardt – personalitatea cu totul speciala a marelui carturar si om induhovnicit a carui convertire la crestinism s-a petrecut intr-un mod aparte, extraordinar, in vremea cand se afla in inchisoare la Jilava m-a impresionat profund. Am citit de-a lungul timpului relativ multe articole despre „monahul de la Rohia” si cele doua carti ale sale („Jurnalul fericirii” , „Daruind vei dobandi”), iar la una din revenirile mele in tara am vizitat manastirea Rohia din dorinta de mult nutrita de a cunoaste locul unde dansul a trait ca monah timp de noua ani. Dupa cum scrie chiar parintele in autobiografia sa, a fost „cucerit din prima zi si deplin” de acest loc binecuvantat din Muntii Maramuresului iar timp de sapte ani a mers regulat la Rohia, de cel putin trei ori pe an, pe cateva zile, apoi pe cateva saptamani. Autobiografia s-a publicat în volumul inedit: „Ispita lecturii”, Ed. Dacia, Cluj, 2000 .

„Am fost, banuiesc, supus unui examen, unei cercetari negrabite” – este comentariul sau in aceeasi autobiografie. Nicolae Steinhardt a fost primit in manastire abia in anul 1980 cand staretul de atunci al manastirii, parintele Serafim Man, a iesit din spital unde era internat special spre a-l calugari pe Nicolae Steinhardt pentru simplul fapt ca ii promisese ca il va tunde in monahism. Pe atunci arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului era parintele Iustinian Chira supranumit „Voievodul Maramuresului” si considerat un adevarat sfant.

In opera sa „Jurnalul fericirii”, o carte mult mai complexa decat un simplu jurnal personal, monahul de la Rohia reda pe larg, cu o mare sensibilitate precum si talent scriitoricesc, momentele cruciale din viata sa intre care si botezarea lui in Hristos in celula din inchisoare la varsta de 52 de ani.

„Dau din tot sufletul slavă lui Dumnezeu că m-a învrednicit de Sfântul Botez şi de călugărie, mult mai mult decât putea nădăjdui un ins ca mine.”

Ajungand la „Casa Poetului” (unde a locuit un timp si poetul Ioan Alexandru) am intrat cu sfiala in chilia parintelui Steinhardt unde am gasit o sumedenie de „memorabilia” ce i-au apartinut. Intre ele pe un scrin, sub geam de sticla se afla certificatul original al botezului sau desavarsit in august 1964, dupa iesirea din inchisoare pentru ca trebuia sa aiba loc, conform practicii crestin ortodoxe, si taina Mirungerii, adica ungerea cu Sfantul Mir ce reprezinta pecetea darului Sfantului Duh ( „se impartaseste primitorului ha­rul intaririi, cresterii si desavarsirii duhovnicesti incepute prin botez”).

„La iesirea din inchisoare, in urma gratierii generale a detinutilor politici (august 1964), am desavarsit Botezul prin Mirungere de la (preotul Gheorghe Teodorescu)”- am citat din autobiografia parintelui Steinhardt, scrisa la doi ani inainte de moartea sa. Marturiseste in aceeasi autobiografie ca ” De atunci am dus o viata crestina conform datinii si regulilor bisericesti. Jinduiam acum dupa calugarie. O doream inca din inchisoare”.

Realitatea Spirituala Pelerinaj la Athos 4

Privind un video pe You Tube, am avut surpriza de a afla unele amanunte nestiute din viata marelui carturar si om al lui Dumnezeu, Nicolae Steinhardt. Urmaream viata calugarilor de la Muntele Athos ca sa aflu ceea ce o femeie nu poate afla din propriile experiente intrucat prezenta noastra acolo este oprita intr-un mod randuit de Dumnezeu. Este vorba de o lege, numita „avaton”, prin acest cuvant facandu-se referire la interdictia femeilor de „a umbla” pe pamantul Sfantului Munte Athos. Avaton este actul care a permis locului sa ramana pana astazi unul sihastresc si monahal, singurul de acest gen din intreaga lume. Fac o mica rectificare aici, cu gandul la avatonul de la manastirea Frasinei din judetul Valcea unde am ajuns si eu insa mi-a fost permis accesul doar jos, la manastirea de maici. In acest film am aflat despre parintele Paisie Rogojan de la Schitul Lacu (unul din cele doua schituri romanesti de la Sfantul Munte). El a fost cel mai apropiat colaborator si ucenic duhovnicesc al monahului de la Rohia si tot lui i-a lasat Jurnalul fericirii. Din cele relatate de parintele Paisie realizatorului video-ului intr-un dialog emotionant, aflam amanunte despre ultimele clipe ale parintelui Nicolae Steinhardt inainte de plecarea lui la Domnul.

surse de informare – lecturi personale si internet

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Parintele Nicolae Steinhardt - Monahul de la Rohia și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Nicolae Steinhardt – monah luminat si carturar desavarsit

  1. Felicitări pentru acest minunat articol! Și mulțumesc pentru alegerea desenului meu, alături de valoroasele fotografii document!

    Apreciază

  2. Pingback: Nicolae Steinhardt – monah luminat si carturar desavarsit — Dumnezeu este Iubire | albastru de… mai departe (2)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s