
„Întâlnirea cu Sfântul Andrei mi-a marcat definitiv viaţa”
– Cartea dvs., „Andrei, Apostolul lupilor”, care s-a bucurat de mare succes printre cititori, îşi propune să investigheze o problemă nedovedită istoric: venirea Sfântului Apostol Andrei în Dobrogea, ca să-i creştineze pe daci. Ce v-a îndemnat către un subiect aşa de nesigur?
– Cu mulţi ani în urmă, am suferit o mare umilire. Prin 1992, mergând la Mânăstirea Dervent, pentru a scrie un reportaj, un călugăr de-acolo m-a întrebat dacă ştiu ceva despre Apostolul Andrei. Am deschis ochii mari. Ştiam că este o sărbătoare în calendar, dar de ştiut nu ştiam, de fapt, mai nimic. M-am simţit foarte ruşinat şi am hotărât să aflu cât mai multe şi să şi scriu despre el, mai mult decât se ştia până în momentul acela. Aşa a apărut „Andrei, Apostolul lupilor” într-o primă ediţie, publicată la Editura Anastasia, prin anul 2000, şi peste vreo 7 ani, într-o ediţie ceva mai dezvoltată, la Editura Dacica. Întâlnirea mea cu Sfântul Apostol Andrei mi-a marcat definitiv viaţa. Am fost multă vreme rătăcit, ca mulţi alţii din generaţia mea, elev nefericit care făcusem în şcoală socialism ştiinţific şi filosofie marxistă. Cu toate că eu venisem de-acasă cu tradiţia satului românesc în mine, şi cu credinţa în suflet, am fost dat peste cap. Şi rătăcit am rămas până atunci, în 1992, când m-am întâlnit cu Sfântul Apostol Andrei. Dar nu numai eu, ci toată familia mea, toată casa mea s-a schimbat din momentul în care eu am avut această întâlnire cu Apostolul lupilor.

sursa : interviul cu Dumitru Manolache autorul cartii ,,Andrei, Apostolul lupilor” – http://arhiva.formula-as.ro/2016/1241/spiritualitate-39/andrei-apostolul-lupilor-21498
„Fără a fi teolog, publicistul Dumitru Manolache a cercetat cu dragoste și migală mărturiile sau argumentele scripturistice, patristice, istorice, arheologice, lingvistice, mitologice și folclorice referitoare la Sfântul Andrei, Cel dintâi chemat, și la misiunea lui evanghelizatoare la gurile Dunării, unde strămoșii românilor, vechii daci (al căror nume etnic se tălmăcește „lupii”), au primit creștinismul de timpuriu, în mod pașnic și organic, pregătiți tainic pentru aceasta de henoteismul spiritualist al religiei lui Zamolxis.
Andrei, Apostolul lupilor este cea mai completă sinteză de până astăzi a tradiției globale privitoare la Sf. Andrei și la originile apostolice ale creștinismului românesc, oferind reflecției teologice un vast material factologic, în parte inedit, într-o vreme în care conștiința românească are nevoie mai mult decât oricând de o recuperatio a propriilor temeiuri istorice și religioase.” Răzvan Codrescu
postare – Cristina David
Pingback: Praznicul Sfantului Apostol Andrei – Praznicul romanilor | Dumnezeu este Iubire