La inceput de an nou doresc sa va urez tuturor care se nimeresc pe aceste pagini, tot binele si toate cele de folos fiecaruia! In anul 2020 sa va bucurati de sanatate, sa aveti impliniri frumoase asa dupa cum va doriti iar bunul Dumnezeu sa va fie punct de sprijin la fiecare actiune caci cu El alaturi, sigur nu puteti da gres!

M-am gandit sa postez aceasta istorioara cu talc desi nu este din folclorul romanesc si nici din tezaurul pildelor crestin ortodoxe. Poate chiar din acest motiv. Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos ne cheama si ne indeamna la buna voire intre noi, intre toti oamenii de pe pamant. Mantuitorul nu s-a intrupat pe acest pamant doar pentru unii dintre noi, ci pentru toti. El nu obliga pe nimeni sa faca ceea ce ne-a invatat dar ii cheama pe toti sa incerce sa-si schimbe felul nepotrivit de a fi si sa isi invinga slabiciunile omenesti care sunt piedici in calea binelui, a intelegerii si a iubirii. Sa cautam sa ne infrumusetam sufletul, inima si mintea cu sentimente si ganduri frumoase pline de lumina spre a ajunge sa ne respectam si sa ne apreciem unii pe altii.
Aceasta sa ne fie intentia acum la inceput de an nou, intentie pe care s-o transpunem in fapta. Putem incepe prin a dori sa capatam mai multa rabdare si a ne-o exersa, sau sa luam hotararea de a fi mai buni si a darui mai mult…Putem si avem libertatea sa incepem lucrul bun acolo unde ni se pare ca avem mai multa trebuinta…sa ne ajute Domnul!
BOLUL CU OREZ ( Pildă chinezească )
Într-o zi de vara, Huang merse la cimitirul satului, cu un buchet de bujori la mormantul sotiei sale. In timp ce aranja el acolo florile intr-un vas cu apa, ceva ii atrase atentia: un alt barbat aseza pe mormantul vecin un bol cu orez.
Huang s-a apropiat mirat si putin sarcastic l-a intrebat:
– Nu te supara omule, doar nu crezi ca defunctul tau chiar o sa manance orezul?
– Ba da, a raspuns foarte calm cel intrebat, atunci cand al tau o sa miroase florile!
Morala: a respecta opiniile altora este una din cele mai mari virtuti pe care le poate avea o fiinta umana. Oamenii sunt diferiti, actioneaza diferit, gandesc diferit.
Nu judecati… dar incercati sa intelegeti si daca nu puteti, atunci uitati…
Amintiti-va cele 5 reguli pentru a fi fericit:
Elibereaza inima de amaraciune.
Elibereaza mintea de griji.
Traieste simplu.
Daruieste mai mult.
Asteapta-te sa primesti mai putin.
Si nu uita, ca imbatranirea este obligatorie, pe cand grandoarea este o optiune!
La sfarsit imi face mare placere sa vin cu o urare specifica, traditionala la noi la romani, un fel de „plugusor” in versuri, care este una dintre cele mai cunoscute uraturi de Anul Nou in tradiția romanească. Rolul lui este acela de a aduce in case bucurie, voie buna și speranță la inceput de an nou, care sa dureze in lunile ce vor urma.
AN NOU FERICIT!

Cristina David