Arta impacarii

„Nimeni nu s a supărat vreodată că pe din afară castanele au ghimpi care înţeapă, că nucile au coaja groasă verde, care înnegreşte mâinile, că migdalele au înveliş tare, care trebuie spart, și nimeni n a încetat să le mănânce pentru că aceste fructe creează greutăţi la curăţat, ci fiecare, în linişte, înlătură ghimpii cei din afară, îndepărtează coaja greu de curăţat şi se bucură de fructul gustos.
De ce oare să nu se întâmple acelaşi lucru şi în relaţiile noastre cu semenii? De ce să nu ne îngrijim cu aceeaşi linişte şi răbdare, calm şi simplitate, de aflarea frumuseții ascunse a sufletului semenilor, care există cu siguranță în toți?
Când îl iubeşti pe aproapele tău, admiri „diamantul” care se găseşte înlăuntrul lui şi inima ta se bucură. Când nu l iubeşti, te agăţi de „pietrele” şi de „mărăcinii” lui şi-ţi îmbolnăveşti inima.”

(Arhimandrit Vasilios Bacoianis – „Nu te mai suport ! arta împăcării cu tine însuți și cu ceilalți”)

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Cuvinte de invatatura, Cuvinte intelepte și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Arta impacarii

 1. ioansperling zice:

  Rabdarea! Dar cine o are?

  Apreciază

  • Rabdarea, virtutea pe care sfintii parinti si oameni mult induhovniciti o considera ca pe cea mai importanta virtute caci prin ea se pot forma celelalte virtuti in omul credincios („rabdare, rabdare, rabdare…si iar rabdare” – parintele Cleopa, doar un ex.) Raspuns la intrebarea ta : cred ca nu o are nimeni dintre noi, dar straduinta ca s-o avem macar intr-un procent cat de cat folositor noua si celorlalti, cred ca este bineplacuta Domnului. 🙂
   Doamne ajuta-ne la toti!

   Apreciat de 1 persoană

 2. florimii3i zice:

  Când l-am auzit prima data vorbindu-se despre „răbdare” nu am înțeles, însă tot de la el, de la pr. Cleopa am înțeles. Eram eu neatent și grăbit să stiu, să fac multe… Doamne, dar mintea mea era ocupată cu altele!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s