Preacuviosul Antonie cel Mare – ‘Sihastrul Domnului”

Antonie era un adevarat ascet, calugar sfant, vietuitor cu Hristos, in desavarsita infranare si curatie..Asa a trait pana la adanci batranete, adica pana in anul 396, cand si-a implinit calatoria si a primit cununa maririi, avand varsta de 105 ani. Biserica pomeneste numele lui de mare sfant parinte la 17 ianuarie.

Desi om fara carte si fara scoala, care n-a stiut nici macar sa scrie, Sfantul Antonie este unul dintre cei mai mari invatatori ai vietii crestine, cu cuvintele si faptele lui. Antonie este unul dinre intemeietorii vietii monahale, a vietii inchinate cu totul lui Dumnezeu. De aceea este numit „patriarhul calugarilor singuratici”, „inger pamantesc si om ceresc”, Parinte al parintilor”, , „Sihastrul Domnului, Sfantul Parintele nostru Antonie cel Mare”.

Preacuviosul Antonie cel Mare – desen in pix de Gabriela Mihaita David

A fost „mare Antonie”, prin smerenia sa. Cu smerenia a biruit demonii patimilor si a dobandit sfintenia. Smerenia l-a facut sa se retraga mereu din fata oamenilor ca sa caute fata lui Dumnezeu. Tot smerenia l-a facut sa lase cu limba de moarte la doi din ucenicii lui sa-l ingroape intr-un loc necunoscut, ca sa nu-i afle nimeni mormantul.

Tot asa de mare a fost Sfantul Antonie si prin intelepciunea lui, care a fost un ales dar primit de la Dumnezeu, intelepciune aratata in pildele si invataturile lui pastrate, unele, si cuprinse in Filocalie (volumul I, pag.3-34), in Pateric (Pag. 7-15) si in alte carti duhovnicesti.

Iata aici cateva din inteleptele lui invataturi:

„Trupul vede prin ochi; iar sufletul prin minte…Ochiul priveste cele vazute, iar mintea intelege cele nevazute. Caci mintea care iubeste pe Dumnezeu este faclie care lumineaza sufletul.”

„Dumnezeu nu poate fi vazut, ci numai inteles cu mintea, fiind cat se poate de invederat in cele vazute, asa ca sufletul in trup…”

„Om se numeste cel ce ingaduie sa fie indreptat. Cel ce nu poate fi indreptat este neom, caci aceasta se afla numai la neoameni.”

„Bogatia este furata si rapita de cei mai puternici. Dar virtutea sufletului este singura avere sigura, care nu e furata si care dupa moarte mantuieste pe cei ce au dobandit-o”.

Parintele Ilarion V Felea – „Preacuviosul Antonie cel Mare” – in „Cuvantari la vietile sfintilor” vol I

Postare – Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Sfantul Antonie cel Mare și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Preacuviosul Antonie cel Mare – ‘Sihastrul Domnului”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s