Sfantul care a imblanzit un leu

Drumul nostru serpuieste prin pustiu inspre Valea Iordanului, o vale larga supranumita „Valea manastirilor”. Catre una din siragul de manastiri ne indreptam acum si de la cativa kilometri buni zarim cu usurinta cladirea sobra a manastirii Sfantul Gherasim care cu zidurile ei inalte apare ca o veritabila cetate. Aflam ca au fost ridicate anume asa ca sa reziste atacurilor beduinilor nomazi. In fata ochilor nostri se desfasoara o zona arida,pustie si dezolanta. Totusi, in aceste locuri lipsite practic de viata au trait si s-au nevoit intru credinta si mantuire multi pustnici, poate sute de mii…Intre primii s-a numarat Sfantul Gherasim despre care aflam cu uimire ca nu a vietuit chiar singur caci a avut un companion, un leu, pe care el l-a intalnit intr-o zi in pustiu si care racnea de durere. Monahul l-a ajutat scotandu-i un spin din laba si tamaduindu-i rana dureroasa dupa care i-a dat drumul. Leul insa, recunoscator, nu l-a mai parasit, ci l-a insotit si l-a slujit ca un adevarat ucenic si l-a slujit cu devotament pe calugarul Gherasim pana acesta s-a savarsit din viata. Cinci ani a stat leul cu Sfantul Gherasim in manastire, primind de la el numele Iordan.

După mutarea sa din viață se spune ca leul a murit, la scurt timp, chiar pe mormantul binefacatorului sau, dupa cum citim în viața Sfântului Gherasim de la Iordan.

Curtea manastirii nu este mare dar e foarte atragatoare prin atmosfera sa sarbatoreasca imprimata de steguletele care se vad peste tot. Pasim cu grija printre vase uriase cu plante exotice si admiram ungherele pitoresti care ne incanta privirea prin culoare si varietate de forme. Un locas manastiresc cu un farmec aparte pe care nu il poti uita usor.

Aflam ca tot aici a trăit și Cuviosul Zosima, în secolul al VI-lea, calugarul care s-a învrednicit să intalnească in pustiul Iordanului, dincolo de rau, pe Sfanta Maria Egipteanca, pustnica ce petrecuse singura 47 de ani in pustietate si pe care a impartasit-o cu Sfintele Taine iar dupa un an a ingropat-o in pustie.

O alta traditie a locului spune ca in acest loc ar fi poposit Maica Domnului cu pruncul Iisus si dreptul Iosif cand fugeau in Egipt de frica imparatului Herod. Coborand niste trepte am putut admira intr-o incapere de jos o icoana deosebit de frumoasa care o infatiseaza pe Maica Domnului alaptand pe pruncul Sfant.

Parasesc manastirea impreuna cu grupul de pelerini, cu regretul ca nu am putut sa poposesc timp mai indelungat in ea pentru ca cele vazute acolo m-au impresionat in chip cu totul deosebit.

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Manastiri, Pelerinaje de suflet, Tara Sfanta și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Sfantul care a imblanzit un leu

  1. ioansperling zice:

    Un loc cu o „caldura” aparte!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s