Daca nu iti schimbi viata, la ce mai postesti ?

Postirea, din cate inteleg eu si din tot ce am citit si invatat de la sfintii parinti si de la indumnezeitii nostri duhovnici, este ABTINERE si pastrarea MASURII in toate. De la ce este bine sa ne abtinem? Fireste ca, de la ceva RAU , adica de la lucrurile – gandurile, vorbele, faptele, care nu ne fac bine nici noua si nici celorlalti. Facand acest gest de abstinenta, noi respectam porunca iubirii aproapelui, data de Hristos, acea porunca ce ne spune mereu si mereu sa nu facem altuia ceea ce noua nu ne place. Cu alte cuvinte, sa nu facem rau in jurul nostru. Si implicit, sa nu ne facem rau noua insine. In masura in care respectam cat putem mai mult aceasta luminoasa porunca, capatam si noi linistea si pacea sufleteasca, cele doua „bunuri supreme”. Sa privim postul nu ca pe o obligatie, ci ca pe un mijloc de a deveni mai buni in fapte si gandire. Pentru ca nimeni nu ne obliga sa postim, in afara de propria noastra constiinta de crestini care asculta vocea Lui Dumnezeu si ii implinesc voia lui sfanta.

Sfinţii Părinţi au subliniat in nenumarate randuri că postul trupesc fără cel sufletesc este lipsit de orice valoare morală, duhovniceasca. Cu pacate sufletesti si trupesti pe constiinta sa, nici un credincios crestin nu poate spera sa paseasca si sa inainteze pe calea aratata de Hristos. In Postul cel Mare care ne conduce zi de zi, saptamana dupa saptamana catre Minunea Invierii Domnului, simtim o nevoie sufleteasca imperioasa de a ne curati constiinta intinata de multe pacate si greseli, pentru a trai cu adevarat bucuria ei si a ne putea inalta sufleteste in lumina acestei mari sarbatori crestine.

„Am intrat în limanul Postului Mare. Să ne facem acum vreme pentru a ne cerceta pe noi înşine cu luare-aminte şi în amănunţime: usile pocaintei se deschid pentru noi mai larg ! ” (Sfantul Ignatie Briancianinov – din predica in lunea primei saptamani a Postului Mare)

Iar Sfantul Ioan Gura de Aur ne atrage atentia ca postul trupului este hrana sufletului.

Rugaciune care se face mai ales in timpul Postului Mare

„Sa nu postim in intelesul stramt: sa fim multumiti ca nu mancam carne, oua, branza sau altceva, dar mancam carne de om, muscand cu vorba, clevetind, osandind, min­tind sau jurand stramb” spunea Parintele Arsenie Boca, adancind semnificatia postirii si punand accent pe aspectul cel mai nevralgic : abtinerea de la otravirea sufletului nostru si al aproapelui prin ganduri rele, cuvinte care ranesc, faptuirea unor lucruri care contravin invataturii Mantuitorului nostru. Care sunt aceste fapte? Le putem desprinde usor cand ne aducem aminte de porunca de capatai ” „Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti” (Mt. 22, 39), la care sa adaugam porunca intaritoare data noua tot de Iisus: „Porunca noua dau voua, sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu” (Ioan 13, 34; 15, 12).

Ma gandesc cat de minunat si bine este sa dorim si sa speram in egala masura, (intetind rugaciunile in acest sens), ca stradania noastra pe toata perioada postului sa aiba rezultatele dorite si ca deprinderile bune ce le capatam pe parcurs, cu adanc caracter moral, sa dureze apoi in timp mult dupa ce am sarbatorit cum se cuvine Sfanta Inviere.

Sa nu pierdem rodul postului, dupa ce am rabdat truda postului ! Cel ce nu cunoaste postul, nu cunoaste crucea”. (Sf .Ioan Gura de Aur)
Daca nu îti schimbi viata, la ce mai postesti ? Schimbarea bucatelor nu ajuta la nimic”. (Sf.Ioan Gura de Aur)

Sa ne rugam ca Dumnezeu sa ne dea putere si sa ne ajute, avem mare nevoie de intarire a slabiciunii noastre omenesti.

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Despre pocainta, Despre Post, Postul Sfintelor Pasti - Postul Mare și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s