Sintagma „crede și nu cerceta” există în Scriptură? Care este originea acestor vorbe?

Ne raspunde parintele Constantin Galeriu, unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei române, preot și profesor de teologie. Este cunoscut si pentru predicile sale cu profunde invataturi, sfaturi duhovnicesti. Dansul a slujit la Biserica Sfantul Silvestru din Bucuresti.
„Nu, nici vorbă, nici pomeneală. Eu cred că unii, în diverse dialoguri cu teologi, și mai cu seamă în mediul apusean în care o vreme folosința Scripturii a fost interzisă poporului, ca nu cumva acesta să o interpreteze greșit și să fie prilej de erezii, atunci probabil s-a ivit această sintagmă străină, pusă ignorant și malefic pe seama Sfintei Scripturi.
Nu cunoașterea a interzis-o Dumnezeu, căci ea este un dar al Duhului Sfânt, așa cum este consemnat în cele șapte daruri de către profetul Isaia (cap. 11, vers. 1-3). De altfel, ignoranța este un păcat foarte grav, și așa și este, căci un creștin autentic nu poate fi prost. În Evanghelia Sfântului Ioan, la cap. 17, Mântuitorul, în rugăciunea arhierească spune: „Iar viața veșnică aceasta este, să Te cunoască pe Tine singurul, adevăratul Dumnezeu, și pe Iisus Hristos, pe care Tu L-ai trimis. A-L cunoaște înseamnă implicit a cunoaște creația, făptuirea Lui, pentru că „toate printr-Însul s-au făcut și fără de El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut”. Așadar, nu este vorba de interdicția cunoașterii, ci de oprirea cunoașterii ambigue.”
Părintele Galeriu, – Extras din „Dialoguri de seară” Edit. Harisma, București, 1991, p. 90-91
Parintele Galeriu avea o vorba : ” Nimic nu e intamplator, totul este proniator”. Facea referire la purtarea de grija a Domnului pentru fiecare dintre noi, asadar omul nu trebuie sa se teama caci Tatal Ceresc are caile Lui prin care actioneaza in viata noastra pe care El Insusi ne-a dat-o.
Cristina David