Asculta glasul interior

HRISTOS S-a Inaltat! Adevarat S-a Inaltat Hristos Domnul!

L-am cunoscut pe parintele Hrisostom la Sfanta Manastire Secu, (un tanar inalt, suplu, mladios in miscari…dar ce te frapeaza de fapt la dansul este o nespusa blandete, un calm si o bunatate care i se citesc pe figura si se simt de indata ce incepe sa vorbeasca. In plus, farmecul lui duhovnicesc este un zambet angelic neprefacut, acum ceva mai estompat dupa experienta prin care la varsta de 33 de ani i-a fost sortit sa treaca. Si a trecut prin aceste trairi din auza trasaturilor „omului contemporan” pe care atat de bine le descrie observa si descrie in fragmentul citat in acest articol.

Am dorit nespus de mult sa il cunosc in persoana. Si Dumnezeu mi-a daruit aceasta mare bucurie in doua randuri, anul trecut. Nimic planificat dinainte, voia Lui Dumnezeu..

Citisem tot ce publicase pana la acea data si ma facuse ca sa inteleg si sa privesc lumea, viata, pe aproapele, intr-un fel cu totul diferit de cum o facusem la o varsta mai tanara. Incepusem sa „vad” ceva mai clar, adica sa inteleg cu ochii mintii continutul (nu exprimarea) poruncilor Mantuitorului. Ele, poruncile, cuprind esenta divinului din noi si ne vor face sa devenim alti oameni, oameni ai Lui Dumnezeu, cu adevarat. Cu conditia sa incepem prin a le privi mult mai serios si a le aplica cat se poate mai des, ca sa „crestem” de este posibil zilnic. Cu conditia sa cautam a ne dedica trairii sentimentelor de intelegere, blandete, bunatate, milostenie, fata de cei pe care ii intalnim in acea zi, fata de familie. Da, chiar si fata de de aceia care ne ranesc si ne judeca. Este greu sa ajungem ca sa iubim neprefacut astfel de oameni ( iubire in sensul duhovnicesc, fireste), dar este mult mai usor sa nu ajungem la ura si acest lucru putem sa il facem prin evitarea (unor asemenea persoane) si cum ne spune atat de clar parintele Hrisostom, printr-o gandire total pozitiva: sa ne punem in gand sa privim mereu la jumatatea plina a paharului din fata noastra, ma rog, la respetivul procent de continut real din pahar. Practicand aceasta atitudine si exersand-o prin vointa proprie (am reusit in cateva randuri cu cativa semeni – deci fiti incurajati), anume de a le intelege defectele (si noi avem slabiciuni si pacate, nu?) si greselile, de a nu-i judeca imediat (sa nu facem altora ce nu ne place sa ni se faca), in alte cuvinte schimbandu-ne si noi reactiile si comportamentul, incet incet vom constata ca si ei se pot schimba. Ba unii chiar devin prietenosi, binevoitori fata de noi. Numesc acest lucru „reteta de comportament frumos”, si daca punem in ea toate ingredientele necesare , rezultatul este cel asteptat, dorit. Sa ne ajute Domnul intarindu-ne vointa. AMIN

Parintele Hrisostom Filipescu

„- Omul este o taină, un unicat. Vedeți dumneavoastră, tendința omului contemporan este de a se anestezia la tot pasul. Nu mai vrea să asculte tăcerea, nu își mai oferă momente de regăsire interioară, nu își mai ascultă glasul conștiinței. Adeseori are de toate și totuși nu are pace, nu are liniște.
Gândul meu pe care îl așez la inima omului este de a asculta glasul interior, ce vrea Dumnezeu să îmi spună prin durerea, întâmplarea, omul acela. Apoi de a antrena mintea să vadă mereu ceea ce are, nu ceea ce îi lipsește pentru că altfel intră într-un labirint al minții de unde se rănește trăind mereu prin comparații. Fiecare este exact acolo unde trebuie să fie, are cât poate duce și îi este de folos și nimic nu este întâmplător în viața noastră!”

Parintele Hrisostom Filipescu (fragment dintr-un interviu realizat de Stelian Gombos 24 martie 2015)

NOTA – Parintele Hrisostom Filipescu fost staret la Manasirea Sf Maria Magdalena din Tibucani a absolvit si Facultatea de Psihologie si a lucrat mult timp la Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din Pastraveni in domeniul recuperarii prin consiliere si terapii psihologice fiind deosebit de indragit de colegi si de bolnavi.

Bunul Dumnezeu sa il tina in mainile Lui si sa il ocroteasca de orice rau!

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Colectia personala de design grafic, interviuri, Intrebari si raspunsuri la probleme duhovnicesti, Parintele Hrisostom Filipescu și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Asculta glasul interior

  1. Pingback: Parintele Hrisostom Filipescu – Zi aniversara | Dumnezeu este Iubire

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s