
Nicolae Grigorescu – Manastirea Caldarusani – Sfanta Treime si incoronarea Maicii Domnului între 1853 și 1855
Incoronarea Maicii Domnului – descrierea scenei
Scena incoronarii Maicii Domnului a cunoscut de-a lungul timpului mai multe versiuni. In toate acestea incoronarea are loc in cer.Una dintre primele versiuni, promovata de arta occidentala din Evul Mediu timpuriu, o infatiseaza pe Fecioara Maria tronand, incoronata de ingeri.Din secolul XII, Mantuitorul participa la incoronarea Maicii Sale: Fecioara Maria sade ca o mireasa regala in partea dreapta a Tronului Preaslavirii, cu coroana deja pe cap sau fiind incoronata de doi ingeri, in timp ce Hristos ii binecuvanteaza.In concluzie, iconografia ortodoxa traditionala nu cunoaste reprezentarea Maicii Domnului purtand coroana imparateasca.
Asta pentru ca Fecioara Maria nu L-a nascut pe „imparatul iudeilor”, ci pe Cel Care, pentru mantuirea neamului omenesc, a purtat coroana de spini si povara crucii. De aceea, Maica Domnului este infatisata in icoanele ortodoxe ce marturisesc traditia vie, in chip smerit sau, mai bine spus, purtand smerenia Fiului Sau.Incoronarea Maicii Domnului constituie asadar mai degraba o proiectie imaginara, un rod al inchipurii omenesti, decat o reprezentare fundamentata pe Revelatia dumnezeiasca, pe Sfanta Scriptura si pe Sfanta Traditie.
La Editura Doxologia se gaseste o carte care dupa parerea mea ar fi instructiv sa fie citita de catre cei interesati de icoane in general, si de iconografia ortodoxa traditionala in particular.
Iconografia Ortodoxa

Postare – Cristina David
Reprezentarea Tatalui este deja o greseala! Nu poti picta ceva care nu a fost vazut!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte adevarat frate Ioane! De aceea reprezentarea Sfintei Treimi care infatiseaza in persoana si pe Tatal nu este in conformitate cu dogma crestin ortodoxa si cu normele iconografiei ortodoxe. Pe Dumnezeu nu il vedem dar il simtim.
ApreciazăApreciat de 2 persoane