Sfanta Treime si incoronarea Maicii Domnului

Sfanta Treime si incoronarea Maicii Domnului icoana pictat de Nicolae Grigorescu între 1853 și 1855

Nicolae Grigorescu – Manastirea Caldarusani – Sfanta Treime si incoronarea Maicii Domnului între 1853 și 1855

Incoronarea Maicii Domnului – descrierea scenei

Scena incoronarii Maicii Domnului a cunoscut de-a lungul timpului mai multe versiuni. In toate acestea incoronarea are loc in cer.Una dintre primele versiuni, promovata de arta occidentala din Evul Mediu timpuriu, o infatiseaza pe Fecioara Maria tronand, incoronata de ingeri.Din secolul XII, Mantuitorul participa la incoronarea Maicii Sale: Fecioara Maria sade ca o mireasa regala in partea dreapta a Tronului Preaslavirii, cu coroana deja pe cap sau fiind incoronata de doi ingeri, in timp ce Hristos ii binecuvanteaza.In concluzie, iconografia ortodoxa traditionala nu cunoaste reprezentarea Maicii Domnului purtand coroana imparateasca.

Asta pentru ca Fecioara Maria nu L-a nascut pe „imparatul iudeilor”, ci pe Cel Care, pentru mantuirea neamului omenesc, a purtat coroana de spini si povara crucii. De aceea, Maica Domnului este infatisata in icoanele ortodoxe ce marturisesc traditia vie, in chip smerit sau, mai bine spus, purtand smerenia Fiului Sau.Incoronarea Maicii Domnului constituie asadar mai degraba o proiectie imaginara, un rod al inchipurii omenesti, decat o reprezentare fundamentata pe Revelatia dumnezeiasca, pe Sfanta Scriptura si pe Sfanta Traditie.

https://www.crestinortodox.ro/liturgica/pictura/incoronarea-maicii-domnului-icoana-ortodoxa-139898.html

La Editura Doxologia se gaseste o carte care dupa parerea mea ar fi instructiv sa fie citita de catre cei interesati de icoane in general, si de iconografia ortodoxa traditionala in particular.

Iconografia Ortodoxa

Iconografia Ortodoxă Constantin CavarnosTraducere: Paul Bălan

Postare – Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Icoane și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Sfanta Treime si incoronarea Maicii Domnului

  1. ioansperling zice:

    Reprezentarea Tatalui este deja o greseala! Nu poti picta ceva care nu a fost vazut!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s