Legenda lui Vlad Ţepeş a devenit de interes mondial după ce scriitorul irlandez Bram Stoker a lansat cartea „Dracula”. In America si nu doar, multa lume cand aude despre Romania (pomenita intr-un context sau altul) se lauda pentru faptul ca au cunostinte despre ea: dracula, Transylvania, si nadia Comanici. S-au produs filme despre domnitorul roman in postura de vampir dar si ca personaj istoric real.
Multe aspecte din viata domnitorului valah Vlad Tepes sunt cunoscute fiind documentate , dar locul unde odihnesc osemintele lui a ramas un mister ca si cum intr-adevar figura voievodului s-ar dori sa ramana o frumoasa si misterioasa legenda.
Potrivit unei legende locale mentionate abia in secolul al XIX-lea, Vlad ar fi fost inmormantat la Manastirea Snagov unde se afla intr-adevar o placa funerara neinscriptionata cu vreun nume. Spre dezamagirea arheologului Dinu V. Rosetti care in 1933 s-a ocupat de excavare sub aceasta placa, nu s-au aflat decat resturi de oseminte de cal.
Mănăstirea Snagov este probabil una din ctitoriile domniei târzii a lui Mircea cel Bătrân, fiind prima dată atestată documentar în anul 1408. A fost refăcută de mai multe ori de alți domnitorii, printre care se pot menționa Vlad Țepeș și Mircea Ciobanul. De aceea poate mai este cunoscută în prezent și sub denumirea de „Mănăstirea Vlad Țepeș”. Biserica cea mare a mănăstirii are trei hramuri, după cum urmează: „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” (hramul inițial, 21 noiembrie), „Sfântul Voievod Neagoe Basarab” (ctitorul actualei biserici, 26 septembrie) și „Sfântul Antim Ivireanu” (starețul mănăstirii, 27 septembrie). Construită pe un loc străvechi – unde descoperirile arheologice din 1933 au scos la iveală vase din epoca bronzului şi a fierului şi monede romane şi bizantine – mănăstirea ce a fost ridicată pe locul unei străvechi așezări dacice, reprezintă una dintre cele mai vechi aşezări monahale din zona Bucureştiului. O primă așezare monahală a fost semnalată aici în secolul al XI-lea, care, fiind din lemn, a ars la un moment dat.
Constantin Rezachevici, istoric, presupune ca voievodul Vlad Tepes a fost inmormantat mai mult ca sigur la Manastirea Comana ctitorita de domnitor care se afla situata in apropierea campului de batalie in care Vlad a fost ucis. Mister total, Vlad Tepes parca s-ar amuza copios si ar rade de noi toti, dar mai ales de istorici.
Manastirea Snagov, prin amplasarea ei intr-un loc incantator privirii si prin istoricul ei merita vizitata, caci este un loc de reculegere pentru sufletul fiecaruia. De cate ori merg in tara acesta este unul din locurile apropiate inimii mele.
Cristina David