Duminica Sfintilor Romani

In a doua duminica dupa Rusalii, Biserica Ortodoxa Romana praznuieste Duminica Sfintilor Romani. Evanghelia care se citeste in Duminica Sfintilor Romani relateaza episodul chemarii primilor Apostoli, Petru, Andrei, Iacov si Ioan, de catre Hristos.

Nu fapta umană în sine, ci puterea lui Dumnezeu care străluceşte în faptele lor şi din ei înşişi, ii face transparenţi lui Dumnezeu, Care face să iradieze capacităţile lor umane înrădăcinate in lumina dumnezeiască.

Sfinţenia este manifestarea îndumnezeirii omului. Importanţa minunilor ţine de faptul că ele sunt semne ale acestei transparenţe, ale acestei lumini, ale acestei bunătăţi a lui Dumnezeu arătate în Sfinţi. Bunătatea este o forţă penetrantă care depăşeşte forţa legii. Sfântul iradiază lumina lui Hristos Cel înviat.

„Sfintii sunt intruparile sfinteniei; sunt credinciosii cei mai curati, cei mai buni, culmile, varfurile morale ale membrilor Bisericii lui Hristos…In sfinti cinstim si iubim pe Dumnezeu Care a lucrat in ei prin harurile pe care le-a revarsat asupra lor cu prisosinta. Cinstirea sfintilor aduce lauda lui Dumnezeu.”

Iubim, admiram, avem evlavie mare la sfinti pentru ca ei s-au apropiat cel mai mult de Dumnezeu prin virtutile dobandite aici pe pamant prin nevointe si jertfelnicie. Toate neamurile crestine au avut sfintii lor, la fel deci poporul nostru, pe cei mai multi ii stim si cinstim dupa numele lor.

Parintele Cleopa spune că avem mulţi Sfinţi dar aceştia, nedorind să fie cunoscuţi, şi-au ascuns sfinţenia. Poporul însă îi cunoaşte pe Sfinţi uneori chiar în timpul vieţii lor pământeşti şi cel mai adesea după moarte.

In ortodoxie cultul sfintilor, cum o spune parintele marturisitor si martir Ilarion Felea, este pastrat, isi are locul lui, intre marginile cuviintei si ale dreptei credinte.

Război întru Cuvânt » File de sfintenie romaneasca ne(re)cunoscuta (V): PARINTELE ILARION FELEA – DE LA TABORUL RUGACIUNII LA MARTURISIREA DESPRE ANTIHRIST

Parintele Ioanichie Balan – despre Sfintii Romani. Parintele a scris cartea intitulata „Patericul Romanesc”.

Mentionez aici si File de sfintenie romaneasca ne(re)cunoscuta: PARINTELE DIMITRIE BEJAN – IZVOR DE LUMINA PENTRU NOI, CEI CE ZACEM IN INTUNERIC (Video)

Sfinti romani si toti sfintii lui Dumnezeu rugati-va pentru noi in aceste vremuri involburate pe care le traim!

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Sfinti romani și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s