Respect si admiratie, Petre Tutea!

„Când îl întreabă Moise pe Dumnezeu: Ce să le spun ălora de jos despre Tine? – Dumnezeu îi spune: Eu sunt Cel ce sunt.”

Cand filosoful , jurnalistul economistul, eseistul si politicianul Petre Ţuţea a iesit din inchisoare ( a fost unul din putinii condamnati de comunisti ) a revenit complet schimbat, cu adevarat un om nou. cu o credinta in Dumnezeu de nezdruncinat. în stare jalnică de sănătate în urma torturilor suferite. Starea sanatatii sale trupesti era insa drastic afectata, dupa 13 ani de penitenciar.

Viziunea crestina asupra lumii, vietii si deci a omului si care i-a fost daruita de Dumnezeu in perioada intemnitarilor, nu l-a parasit pana la moartea sa. In continuare pana in 1989 a primit domiciliu fortat , stand in casa suprevegheat de securitate tot timpul.Puterea credintei lui capatate in temnitele regimului comunist este uluitoare.

Sa pretuim fiecare clipa din fiecare zi daruita de Sus

El recunoaste schimbarea petrecuta atunci in gandirea lui in scris:

În închisoare, „am devenit un gânditor creştin” Când am văzut, în închisoare, că tot regimul care mi se aplică e inoperant — puteam eu, ca om, să-mi explic asta? Şi atunci m-am gândit că există o forţă supracosmică, transcendentă, numită Dumnezeu. Numai El putea face isprava asta, ca eu să scap de înlănţuire. Pentru că, personal, nu mă pot dezlănţui şi elibera. Iar a vieţui acolo, la închisoare, fără asistenţa Lui nu se poate; au fost oameni care au murit… Atunci s-a născut în mine credinţa nelimitată în atotputernicia şi atotbunătatea divină. Am devenit un gânditor creştin când mi-am dat seama că fără revelaţie, fără asistenţă divină, nu pot şti nici cine sunt, nici ce este lumea, nici dacă are vreun sens sau nu, nici dacă eu am vreun sens sau nu. Nu pot şti de unul singur. Când mi-am dat seama că fără Dumnezeu nu poţi cunoaşte sensul existenţei umane şi universale.

Un om sincer si integru.

Voi lasa aici, link-uri care fac trimitere la cateva din numarul foarte mare de citate din lucrarile lui, din interviuri. Spre lecturare si delectare.

https://cuvintecelebre.ro/citate/autori/petre-tutea/

http://www.intelepciune.ro/Petre_Tutea_106_citate_celebre_maxime_cugetari.htm

https://lataifas.ro/religii-si-credinte/3307/revelatiile-lui-petre-tutea/

Ca o fiinta cugetatoare, dupa spusele marelui Tutea, apreciez un mare numar de cugetari ale filosofului Petre Tutea. Lumina i-a venit de Sus in zilele si anii torturilor inumane la care a fost supus caci Dumnezeu a intrat in inima lui prin revelare aratandu-i ca fara El omul nu poate face nimic. Există un cuvânt în Sfanta Scriptură pe care lumea l-a cam neglijat: Fără de Mine nu puteţi face nimic! (Ioan 15,5)

Pe calea aurita si sfintita,

Vointa nu ne este oprita,

Putem zbura liber, e permis,

De nu avem putere,

Putem opri la vrere

Dar cand pasu-i mai cu spor .

Ajungem, cu har, mai usor

Credinta noastra e indreptatita!

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Credinta ortodoxa, Cuvinte intelepte și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s