Ziua a 2 a din luna iulie – Sfantul Voievod Stefan cel Mare

 ”Neînfricat apărător al dreptei credințe, te-a avut pe tine Biserica lui Hristos, Binecredinciosule Voievod Ștefane, pentru care tot poporul te-a numit mare, bun și sfânt, și te-a cinstit. Drept aceea noi pururea te avem întăritor credinței noastre ortodoxe și al țării ocrotitor, prin rugăciunile tale cele către Dumnezeu.” (Tropar)

Nu cred ca este vreun roman, de buna credinta, care sa nu recunoasca in Stefan cel Mare si Sfant (cum a fost numit inca din vremea sa), modelul principelui exemplar, domnitorul care se dedica intru totul libertatii si binelui tarii sale.

Papa Sixtus al IV-lea, pontiful contemporan il lauda pe voievodul Moldovei in cuvinte demne de retinut :

„Iubite fiu, mântuire.(…)„Faptele tale săvârşite cu înţelepciune şi vitejie, contra turcilor infideli, inamici comuni, au adus atâta celebritate numelui tău, încât eşti în gura tuturor şi eşti în unanimitate foarte mult lăudat. ” -Dată la Roma, 20 martie 1476, anul 5 [al pontificatului nostru]

Totodată, Ştefan cel Mare era descris de contemporanii săi europeni drept un războinic fără pereche şi un bărbat glorios. ”Vestită era la popoarele vecine vitejia şi norocul palatinului Ştefan, pentru destoinicia lui în ale războiului şi strălucite erau isprăvile lui împotriva turcilor, tătarilor şi ungurilor.”, scria Bernard Wapowski, un cronicar polonez. about:blankjavascript:void(0)

Un alt călător străin călugărul dominican Petru Ranzanus scria că Moldova era stăpânită de un ”bărbat de o energie fără pereche, numele căruia era Ştefan”.

Dintre cronicarii vremii erau destui care sugerau că voievodul moldovean ar fi fost cel mai nimerit prin meritele şi importanţa sa să conducă lupta principilor creştini ai Europei contra otomanilor. ”O, bărbat demn de admirat, întru nimic inferior ducilor eroici, pe care atât îi admirăm.(…) După părerea mea, el este cel mai vrednic să i se încredinţeze primul rang şi conducerea lumii întregi şi demnitatea de comandant şi conducător al comunităţii creştine împotriva turcului ”, scria cronicarul polonez Jan Dlugosz.

Nu doar calitatile sale de bun strateg erau remarcate si laudate, Ştefan era privit ca un lider înţelept şi blând cu poporul său. ”Este un om foarte înţelept şi demn de mare laudă, foare iubit de supuşi, căci e blând şi drept, foarte vigilent şi darnic”, scria Dogelui Veneţiei, medicul italian Matteo Muriano, venit la Suceava pentru a-l trata pe Ştefan cel Mare.

Un lucru de remarcat si de retinut, voievodul moldovean era apreciat inclusiv de adversarii săi. Regele Poloniei, Sigismund I, martor la dezastrul armatei poloneze în Codrii Cosminului, l-a numit pe Ştefan al III lea Muşat, ”cel Mare”.

Moldovenii lui, din toata inima si cu toata admiratia ii cantau :

„Stefan, Stefan, Domn cel Mare /seaman pe lume nu are /decat numai mandrul soare!”

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Sfantul Voievod Stefan cel Mare și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s