E multă frumuseţe în lume, dar oamenii orbi nu o văd

De ce se urăsc oamenii? E atâta necunoscut şi atâta suferinţă legată de soarta noastră, încât legea de toate zilele ar trebui să fie numai dragostea şi mângâierea. De ce se chinuiesc oamenii unii pe alţii? N-au loc sub soare? Nu le ajunge pânza cerului? Sunt atât de grele păcatele ce ne apasă încât ar trebui să lucrăm până la cea din urmă fărâmă de putere pentru a înlătura urâtul ce ne desparte unii de alţii.


E multă frumuseţe în lume, dar oamenii orbi nu o văd. Înclinarea spre a face răul e atât de puternică, încât pentru a o învinge a fost nevoie de marea dragoste şi jertfă a Dumnezeului întrupat. Sunt oameni sinceri şi sunt oameni vicleni. E sfâşietor de trist să vezi cum între oameni, ca şi între popoare, calea înşelăciunii dă pas înainte celor ce o folosesc. Viaţa ne dă foarte des acest spectacol: omul bun, omul curat este vânatul celui viclean; acesta din urmă nu poate trăi fără pradă. Morala publică aduce laude şi răsplăteşte fapta acestuia, faptă care nu are nicio deosebire faţă de aceea a unui lup fugărind o căprioară pe întinderile albe ale zăpezii.

De ce stau oamenii la pândă şi se vânează unii pe alţii? De ce cred ei că au loc în lume numai atunci când dispare altul? Locul tău, locul darurilor proprii nu ţi-l poate lua nimeni; îl ai odată cu viaţa.

Ernest Bernea, Îndemn la simplitate, Editura Predania

„De ce?” Intrebarea repetata arata ca este vorba de o intrebare retorica , deci la care nu asteaptam nici un raspuns. Ea doar subliniaza , accentueaza ideile evidente exprimate de autor. „De ce-urile” exprima atitudinea lui Ernest Bernea referitor la problemele in cauza. Care au fost si sunt si vor continua a fi in lumea asta atata timp cat omul nu il mai are pe Dumnezeu ca punct de reper si sprijin. Ajungem la o trista concluzie, aceea ca sacrificiul facut de Fiul Omului nu a avut rezultatul dorit pentru ca omul , ca si Adam, a continuat sa faca exact ce a vrut el , nu a urmat poruncile a caror ascultare este mantuitoare de suflet. Continuam sa ne intrebam: „DE CE?”

Oare DE CE raul isi spune cuvantul mai puternic decat Binele? Starea mea de spirit care imi creeaza un disconfort insuportabil in suflet ma face sa ma intreb la infinit…dar mai este starnita in mine dorinta sa merg in continuare cu Doamne si sa imi exersez rabdarea, vointa, iubirea si sa-mi intaresc rugaciunile , sa ma intaresc in a face voia Lui. Atat macar sper si cred ca pot face, asa doresc sa facem cat mai multi. Sufletul este mult prea pretios ca sa-l ucidem, este particica sfanta din noi, merita sa luptam chiar daca lupta cu noi insine este cea mai GREA lupta din lumea asta a noastra. Mantuirea sufletului nu o obtinem de unii singuri, iar iubindu-i si intelegandu-i pe ceilalti chiar daca…ne mai necajim reciproc, dovedim ca il iubim pe Dumnezeu.

Dar si pace de la Hristos Domnul! Sa va bucurati de frumosul pe care il vedeti in jurul vostru! Dumnezeu ni l-a daruit din abundenta.

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Colectia personala de design grafic, credinta, Cuvinte intelepte, Ernest Bernea și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s