Dar de mare valoare pentru suflet : trezvia

Un preot monah care a trait la Manastirea Petru Voda din tinutul Neamtului (Atanasie Stefanescu – inchis ca si alti preoti in vremea comunistilor la Chisinau, Vaslui, Aiud, Gherla si Poarta Alba (lagarul de exterminare al burgheziei romanesti), avea un cuvant pe care adesea il folosea in convorbirile cu cei veniti la manastire: „În viaţă operăm cu trei categorii de valori: esenţiale, importante şi secundare.”

Esentiala este credinta in Dumnezeu, valori importante sunt familia si profesiunea aleasa, iar secundare sunt valorile care tin de biologic :reproducerea, nutritia , distractia… Şi încheia cu amărăciune: Problema majoră este că azi oamenii trăiesc în secundar…!” Adevarat este ca viata in ritmul trait de oameni in vremea noastra te ia pe sus, te fura si nu te lasa ca sa respiri asa incat sa ajungi la ce este esential pentru suflet, pentru mantuirea lui.

Credinţa şi legătura cu Dumnezeu, care-i dau omului verticalitate, echilibru, pace, se mentine in viata prin cai multiple si variate specifice fiecaruia dintre noi, dar din care rugaciunea nu trebuie sa lipseasca nicidecum nici macar o zi. Este comunicarea noastra cu Domnul , mentinerea legaturii permanente cu duhul sau ceresc care ne lumineaza mintea si ne ofera cunosterea in duh si adevar, discernamantul si trezvia, acele trasaturi care indreapta pe om pe calea cea dreapta.

Ma rog serile cu precadere, pentru a doua zi valabil, dar gasesc destule momente si in zi cand ma rog Domnului sa imi daruiasca trezvia , sa nu ma lase prada uitarii si delasarii, mintea sa fie atenta in permanenta la strea sufletului si la ganduri. in permanenta .

Trezvia poate fi dobândită prin silinţă. Ştiind că ea îţi este de folos, te sileşti să fii cu luare aminte, căci toată această stare de trezvie se reduce la luare aminte, la concentrare, la paza minţii. (parintele Teofil Paraian

Toate lucrurile bune care se pot realiza în viaţa omului îşi au temeiul în luarea aminte. Trezvia este începutul a tot binele, începutul orientării spre bine.

Sa ne ajute pe toti bunul Dumnezeu sa fim cu luare aminte spre a nu cadea in ispitele vietii , sa ne pazim sufletele.

Pace și binecuvântare,
Gând bun și-n inimi alinare!

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized, Virtuti și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s