Mai mare bucurie decât iubirea nu există

„Crede-mă pe cuvânt că mai mare minune decât viaţa nu există, că mai mare virtute decât modestia nu există, şi mai mare bucurie decât iubirea nu există. Şi peste toate e Dumnezeu.”

Pornind de la cuvantul modestie din citatul dat ajung la virtutea considerata de catre multi, cea mai mare dintre virtutile crestine : smerenia. Daca modestia apartine mai mult lumii , ca virtute strict morala.

„Smerenia şi modestia sunt la un anumit nivel două noţiuni sinonimice dar ele nu sunt deplin identice una cu cealaltă. Smerenia înseamnă a avea o atitudine umilă, a evita să te lauzi cu credinţa sau cu faptele tale bune pe care le-ai făcut pentru Dumnezeu Tatăl. Modestia în schimb se poate spune că este mult mai simplă sau primul stadiu al smereniei şi se defineşte întotdeauna prin lipsa de a fi îngâmfat.”

Prin urmare, desi pe doua planuri paralele si nu suprapuse decat pana la un anume punct, atat smerenia cat si modestia sunt opusele prin excelenta ale mandriei, ingamfarii. Stau la polul opus vanitatii.

Smerenia nu-i altceva decât o eternă pace a inimii. Este absența totală a tulburării, a supărării, a iritării, a durerii. Ea înseamnă sa nu te mai mire nimic din ceea ce ți se întâmplă, sa nu mai simți cuvintele sau faptele celorlalţi ca fiind îndreptate împotriva ta. Ea înseamnă să ramâi netulburat când nimeni nu te laudă, când alții vor sa te dezonoreze sau să te disprețuiască…Ea înseamnă să găsești în tine un loc binecuvântat, în care să te poți retrage, să poți închide ușa, să poți îngenunchea în fața Părintelui Ceresc în TAINĂ, să fii în pace, întocmai ca în adâncul unei mări liniștite, atunci când totul în jur pare zbuciumat.


Smerenia înseamnă să rabzi, să ierți și să iubești, când pare că nimeni nu o mai face, cu nădejdea neclintită, că după toate acestea, vei primi răsplata cuvenită, cununa neveștejită și un loc de cinste în Împărăția cea Cerească, căci zice Domnul:„Doar cel care rabdă până la capăt, acela se va mântui”!

sursa (partial) – https://www.slideshare.net/Radu3/smerenia

Sa aveti un weekend binecuvantat! Hristos sa fie cu noi, cu voi, cu fiecare!

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Smerenia deplina și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s