
Marturisesc , nu am vazut cu proprii mei ochi aceasta luminata icoana/epitaf in real. Insa viata si opera duhovniceasca a parintelui Arsenie – Sfantul Ardealului – m-a atras si preocupat de multa vreme, ceea ce m-a determinat sa dedic un blog personalitatii sale indumnezeite si am citit cam tot ce se gaseste actualmente in materie de biografie, lucrari de icoane si activitatea de sfant preot slujitor in altar si cea duhovniceasca pentru indrumarea credinciosilor care il cautau pe unde se muta dansul : de la Sambata de Sus la Prislop iar de la Prislop la Bucuresti. Dupa care am aflat tot din lecturi despre multele picturi executate de dansul (la comanda) in Atelierul de la Schitul Maicilor din Bucuresti care apartinea Patriarhiei. Parintele Staret de la Manastirea din Sighisoara, Ghelasie Tepes l-a cunoscut bine caci au lucrat impreuna acolo, au fost colegi timp de vreo 8 ani. In Biserica noastra Ortodoxa parintele Arsenie Boca a avut un loc special, harazit lui de la nastere si drept urmare Dumnezeu l-a „condus” frumos , lin dar sigur la Facultatea de Teologie de la Sibiu. Pentru ca planul lui Zian Boca era acela de a deveni aviator iar voia Domnului a fost cu totul alta. Am luat cunostinta de existenta icoanei/epitaf cu foarte mult timp in urma din spusele „bunicului meu duovnicesc” asa cum m-a placut dintru bun inceput sa il consider pe parintele Teofil Paraian.
Prin urmare nu voi scrie amanunte (pe care le-am aflat doar din lecturi si video-clip-uri), legate de minunata icoana aflata la Muzeul Manastirii Brancoveanu din Sambata de Sus, despre care mult timp nu s-a stiut cine a lucrat-o. Insa pe cine intereseaza, gaseste o prezentare amanuntita si bine documentata :https://poruncaiubirii.agaton.ro/articol/1396/adormirea-maicii-domnului-icoana-pictat%C4%83-de-p%C4%83rintele-arsenie-boca
Ca in majoritatea lucrarilor iconografice ale parintelui Arsenie, atmosfera in icoana Adormirii maicii Domnului” este inundata de o lumina sfanta, dumnezeiasca. Redarea persoanelor, a chipurilor, este facuta in stilul sau caracteristic si inconfundabil. Anasamblul icoanei incanta privirile si lumineaza, linsiteste sufletul. Maica Domnului nu a murit, ea a urcat la ceruri cu trupul in care Dumnezeiescul ei Fiu a repus sufletul purtat de El in brate pana la patul unde se afla ea intinsa, adormita.
Mai amintesc o alta lucrare a Parintelui , anume fresca de la Biserica Draganescu pictata in intregime pe peretii interiori de dansul. In cadrul ansamblului isi are locul cuvenit infatisarea Adormirii Maicii Domnului.

Cristina David