Icoana Adormirii Maicii Domnului de la Sâmbăta de Sus

Icoana (epitaf) Adormirii Maicii Domnului pictata de parintele Arsenie Boca

Marturisesc , nu am vazut cu proprii mei ochi aceasta luminata icoana/epitaf in real. Insa viata si opera duhovniceasca a parintelui Arsenie – Sfantul Ardealului – m-a atras si preocupat de multa vreme, ceea ce m-a determinat sa dedic un blog personalitatii sale indumnezeite si am citit cam tot ce se gaseste actualmente in materie de biografie, lucrari de icoane si activitatea de sfant preot slujitor in altar si cea duhovniceasca pentru indrumarea credinciosilor care il cautau pe unde se muta dansul : de la Sambata de Sus la Prislop iar de la Prislop la Bucuresti. Dupa care am aflat tot din lecturi despre multele picturi executate de dansul (la comanda) in Atelierul de la Schitul Maicilor din Bucuresti care apartinea Patriarhiei. Parintele Staret de la Manastirea din Sighisoara, Ghelasie Tepes l-a cunoscut bine caci au lucrat impreuna acolo, au fost colegi timp de vreo 8 ani. In Biserica noastra Ortodoxa parintele Arsenie Boca a avut un loc special, harazit lui de la nastere si drept urmare Dumnezeu l-a „condus” frumos , lin dar sigur la Facultatea de Teologie de la Sibiu. Pentru ca planul lui Zian Boca era acela de a deveni aviator iar voia Domnului a fost cu totul alta. Am luat cunostinta de existenta icoanei/epitaf cu foarte mult timp in urma din spusele „bunicului meu duovnicesc” asa cum m-a placut dintru bun inceput sa il consider pe parintele Teofil Paraian.

Prin urmare nu voi scrie amanunte (pe care le-am aflat doar din lecturi si video-clip-uri), legate de minunata icoana aflata la Muzeul Manastirii Brancoveanu din Sambata de Sus, despre care mult timp nu s-a stiut cine a lucrat-o. Insa pe cine intereseaza, gaseste o prezentare amanuntita si bine documentata :https://poruncaiubirii.agaton.ro/articol/1396/adormirea-maicii-domnului-icoana-pictat%C4%83-de-p%C4%83rintele-arsenie-boca

Ca in majoritatea lucrarilor iconografice ale parintelui Arsenie, atmosfera in icoana Adormirii maicii Domnului” este inundata de o lumina sfanta, dumnezeiasca. Redarea persoanelor, a chipurilor, este facuta in stilul sau caracteristic si inconfundabil. Anasamblul icoanei incanta privirile si lumineaza, linsiteste sufletul. Maica Domnului nu a murit, ea a urcat la ceruri cu trupul in care Dumnezeiescul ei Fiu a repus sufletul purtat de El in brate pana la patul unde se afla ea intinsa, adormita.

Mai amintesc o alta lucrare a Parintelui , anume fresca de la Biserica Draganescu pictata in intregime pe peretii interiori de dansul. In cadrul ansamblului isi are locul cuvenit infatisarea Adormirii Maicii Domnului.

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Adormirea Maicii Domnului, Parintele Arsenie Boca - Sfantul Ardealului și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s