Pustnicul de pe malul Lacului Oasa

Parintele Iona (in lume Ioan Patrulescu) era unul dintre cei mai apreciati si iubiti profesori ai Universitatii din Bucuresti si, mai apoi, ai Universitatii de Vest din Timisoara, unde a predat greaca clasica si elenistica. De cativa ani s-a calugarit la Manastirea Oasa, traind retras in singuratate, intr-o chilioara pe malul lacului Oasa.

Am ascultat cu cateva zile in urma un interviu televizat in care pentru prima oara l-am auzit vorbind pe parintele calugar Iona de la Manastirea Oasa, de fapt din cele spuse de dansul a reiesit ca s-a retras mai departespre a se izola, locuieste intr-o mica chilie singur. Cu alte cuvinte este un pustnic, asa cum si-a dorit. Reiese din acest interviu ca s-a retras din lume in anul 2003.

Ascultand cu atentie raspunsurile pe care parintele Iona le da in cadrul interviului, inteleg ca intr-adevar este necesar ca omul sa aiba o vocatie, o inclinare autentica, reala, spre pustnicie. Traieste izolat doar cu Dumnezeu alaturi si se simte fericit cu adevarat , ne spune si de ce : cauta in permanenta sa nu piarda trezvia, sa fie cu muta luare aminte ca sa nu incalce poruncile Domnului si astfel sufletul lui sa se indeparteze de El. Il gasesc a fi o figura deosebit de interesanta in ortodoxia romaneasca din prezent, iar invataturile sale au un mare impact asupra celor care cred in Dumnezeu. Pentru cei care au dubii in credinta si sunt oscilanti in modul de a privi credinta, spusele dansului ar putea avea rol de influenta benefica.

Interviu cu Părintele Pustnic Iona de la Mănăstirea Oașa (Partea 1, 2015)

Am ramas si inca sunt impresionata de continutul duhovnicesc al interviului care ii priveste pe toti cei care simtim nevoia sa nu-l pierdem pe Dumnezeu din viata noastra si chiar sfatuiesc pe cei care au timpul necesar sa caute sa ajunga la Manastirea de pe malul Lacului Oasa pentru a-l cunoaste pe pustnicul cel erudit , lucru pe care si eu intentionez sa-l implinesc la revenirea in tara. Cu voia si ingaduinta Domnului!

o alta sursa recomandata: http://www.cuvantul-ortodox.ro/ioan-patrulescu-parintele-iona-manastirea-oasa-profesor-universitar-familia-ortodoxa-convertire-spovedanie-canon/

O seara cu mult bine, plina de frumos!

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în interviuri, Intrebari si raspunsuri la probleme duhovnicesti, Viata Monahala, Video și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Pustnicul de pe malul Lacului Oasa

 1. Am ascultat interviul integral al dânsului cred că mai bine de o lună de zile, fiecare suflet care îl ascultă își poate găsi răspuns la întrebări ce ni le punem deseori…

  Apreciat de 1 persoană

  • Aceasta este si intentia dansului, din trairi reale cu totul aparte. in diferite imprejurari, sa impartaseseasca raspunsuri care pentru el sunt mult mai clare acum dupa 12 ani de vietuire in recluziune. Dumnezeu ne ajuta pe fiecare din noi sa pasim pe calea credintei, odata ce ne-am pus in suflet, inima si minte acest deziderat duhovnicesc.
   Multumesc pentru vizita si pentru comentariu! Un sfarsit de saptamana cu mult folos la postire!

   Apreciat de 1 persoană

 2. Amin, mulțumesc! La fel vă doresc și întărire sufletească în orice moment de încercare pentru suflet! 🙏

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s