Credinta si Vointa

Lucrare design – Cristina David

Daca oamenii si-ar potrivi purtarile dupa poruncile lui Dumnezeu, care sunt poruncile firii, si n-ar face din legi faradelegi, ar ocoli, ar preveni toate pacostele necazurilor;” sunt cuvinte de invatatura de la parintele Arsenie Boca.

In problema ascultarii poruncilor se impune cu mare putere vointa omului de a urma calea aratata. Suntem buni sau rai? Intrebarea are un raspuns clar , se deduce logic prin prisma spuselor de mai sus. De ascultam invataturile Domnului putem fi buni, ar fi bine pentru toata lumea, dar este asa tot timpul? Nu ne supraveghem indestul gesturile si cuvintele, sunt momente mai putine sau mai multe cand comportamentul nostru nu se poate numi bun pentru ca cedam maniei, invidieisi nici nu ne dam seama, nu luam aminte sa ne oprim la timp. Atunci suntem rai, nu? De am face-o bine ar mai fi. Este necesara atentia, luarea aminte (trezvia) la cele ce facem sau cuvantam. Sa ne oprim la timp, sa nu devenim rai cand putem fi buni. Vointa ne este data spre a fi exersata si intarita, sa devina ferma si sa insoteasca in permanenta dorinta de a implini poruncile lui Dumnezeu. Este mult de luptat sa ajungem aici. Dar tare mult se merita.

In concluzie putem fi tot mai buni, cand avem atentia indreptata asupra poruncilor tot mai mult . Daca reusim, suntem buni mai tot timpul. Rautatea ramane a acelora care nu isi controleaza pornirile, le lipseste vointa s-o faca.

Revin si aici cu invataturile inteleptului ganditor crestin (considerat cel mai mare dupa Sfantul Apostol Pavel), Fericitul Augustin si reamintesc vorbele lui frumoase pline de impaciuire :

“Suferi de pe urma nedreptatii unui om rau? Iarta-l, ca sa nu fiti astfel doi oameni rai!”

Prin urmare , prin iertare omul devine bun, stim doar ca intelepciunea populara are o spusa: doar un om puternic , nu cel slab, adica un om inarmat cu vointa ferma are puterea sa ierte.

lucrare design – Cristina David

Sa spunem in gandul nostru seara la culcare aceasta scurta rugaciune cu mare incredere si sa adormim cu nadejdea in suflet ca vom fi buni asa cum ne doreste Dumnezeu.

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Fericitul Augustin, Parintele Arsenie Boca - Sfantul Ardealului și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s