
„Daca oamenii si-ar potrivi purtarile dupa poruncile lui Dumnezeu, care sunt poruncile firii, si n-ar face din legi faradelegi, ar ocoli, ar preveni toate pacostele necazurilor;” sunt cuvinte de invatatura de la parintele Arsenie Boca.
In problema ascultarii poruncilor se impune cu mare putere vointa omului de a urma calea aratata. Suntem buni sau rai? Intrebarea are un raspuns clar , se deduce logic prin prisma spuselor de mai sus. De ascultam invataturile Domnului putem fi buni, ar fi bine pentru toata lumea, dar este asa tot timpul? Nu ne supraveghem indestul gesturile si cuvintele, sunt momente mai putine sau mai multe cand comportamentul nostru nu se poate numi bun pentru ca cedam maniei, invidieisi nici nu ne dam seama, nu luam aminte sa ne oprim la timp. Atunci suntem rai, nu? De am face-o bine ar mai fi. Este necesara atentia, luarea aminte (trezvia) la cele ce facem sau cuvantam. Sa ne oprim la timp, sa nu devenim rai cand putem fi buni. Vointa ne este data spre a fi exersata si intarita, sa devina ferma si sa insoteasca in permanenta dorinta de a implini poruncile lui Dumnezeu. Este mult de luptat sa ajungem aici. Dar tare mult se merita.
In concluzie putem fi tot mai buni, cand avem atentia indreptata asupra poruncilor tot mai mult . Daca reusim, suntem buni mai tot timpul. Rautatea ramane a acelora care nu isi controleaza pornirile, le lipseste vointa s-o faca.
Revin si aici cu invataturile inteleptului ganditor crestin (considerat cel mai mare dupa Sfantul Apostol Pavel), Fericitul Augustin si reamintesc vorbele lui frumoase pline de impaciuire :
“Suferi de pe urma nedreptatii unui om rau? Iarta-l, ca sa nu fiti astfel doi oameni rai!”
Prin urmare , prin iertare omul devine bun, stim doar ca intelepciunea populara are o spusa: doar un om puternic , nu cel slab, adica un om inarmat cu vointa ferma are puterea sa ierte.

Sa spunem in gandul nostru seara la culcare aceasta scurta rugaciune cu mare incredere si sa adormim cu nadejdea in suflet ca vom fi buni asa cum ne doreste Dumnezeu.
Cristina David