Credinta vie

Mănăstirea Optina – Sihastria sau Pustia Optina, este una dintre cele mai mari şi înduhovnicite mănăstiri de călugări din întreg Răsăritul Ortodox. Mănăstirea Optina se află în Rusia Centrală, la aproximativ 80 de mile de Moscova şi la o mică distanţă de localitatea Kozelsk. Ea este considerata a fi centrul spiritualităţii Bisericii Ruse, în secolul al XIX-lea.

La cele spuse in articolul precedent, privitor la omul bun si la omul rau, revin ca sa adaug cu amaraciune ca noi, fiecare dintre noi care ne declaram credinta in Dumnezeu si spunem ca avem cunostinta de minunatele porunci date noua de Mantuitorul, care ne indreapta a-L urma si a merge pe aceeasi cale cu El, nu constientizam un anume lucru esential: credinta noastra trebuie sa fie vie, lucratoare.

Noi, crestinii, suntem datori sa nazuim spre desavarsire dar atata timp cat nu lucram in viata noastra si cu noi insine asa precum ne-a poruncit Iisus , noi nu devenim mai buni. Majoritatea dintre noi ne multumim cu o viata linistita, netulburata, nedorind sa se schimbe nimic in felul nostru de a fi. Nu constientizam cu adevarat ce vrea Dumnezeu de la noi: o mare schimbare care sa se petreaca in noi, cu noi.

„Credinta fara fapte este moarta”, spune Apostolul Iacov.

Faptele dragostei, ale jertfirii de sine, dezvoltarea si intarirea puterilor noastre duhovnicesti (roadele Duhului – cum le numeste Apostolul Pavel), domolirea obiceiurilor noastre care nu sunt placute Domnului si potolirea aplecarilor pacatoase, decurg in mod firesc dintr-o credinta lucratoare, vie.

Pentru ca Dumnezeu doreste desavarsirea noastra, El ne intareste, daca ne rugam staruitor, si ne daruieste putere de izbanda in lupta zilnica cu ispitele. Nu pot accentua mai mult cat de clare sunt invataturile Mantuitorului care ascultate fiind ne-ar scoate din lancezeala si nepasare; ma includ si pe mine in randul acelora care adesea nu au rezultate bune la testul de credinta adevarata.

Pacatosi cum ne recunoastem, acest aspect ar fi sa ne porneasca pe drumul punerii unui inceput bun lucrarilor noastre duhovnicesti. Iar Parintele Cleopa smerit cum l-au cunoscut toti cei ce i-au fost in apropiere, are o vorba frumoasa si realista:

La sfarsit, amintesc incurajarea unuia din parintii stareti mult imbunatatit duhovniceste, de la Optina : „Nu te întrista în lupta duhovnicească pe care o duci cu vrăjmaşul cel nevăzut al sufletelor noastre şi, chiar de vei primi o mie de răni pe zi, să nu te abaţi de la nevoinţă; să te lepezi de voia şi de judecata ta. Dumnezeu este bun şi milostiv şi nu îţi va îngădui ispite peste măsură, ci numai cât îţi va fi de folos pentru deprinderea cu nevoinţa; iar tu să te socoteşti ultimul dintre toţi. (Sfântul Macarie de la Optina).

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Parintele Cleopa Ilie și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s