Sfintii Parinti, cine sunt ei?

In scrierile si comentariile pe teme duhovnicesti auzim de fiecare data pomeniti sfintii parinti si mentionate invataturile lor. M-am intrebat adesea, si eu, cu mult timp in urma, cine exact sunt ei, pe nume, in ce perioade au trait…Nu aveam certitudinea ca stiu prea bine si ma gandeam ca ei ar fi fost Cei Trei Mari Ierarhi : Sf Vasile cel Mare, Sfantul Ioan Gura de Aur si Sfantul Grigorie. Toti trei au trait si au ajuns mari ierarhi in Biserica in aceeasi perioada, care este cu aproximatie secolul al III ea dupa Hristos.

M-am lamurit eu apoi incetul cu incetul ca sfintii parinti sunt toti acei pustnici, preoti si ierarhi care primind Duhul Sfant precum Sfintii Apostoli dupa Inaltarea Domnului la Ceruri, prin lepadare de pacate si ascultand poruncile lui Hristos Domnul cu mare sfintenie au ajuns curati si curatiti iar in final indumnezeiti. Astfel prin har au avut puterea data de Dumnezeu sa scrie operele lor pline de incarcatura „vie” , invataturi de o mare adancime duhovniceasca si mult ziditoare de suflet.

Pornind de la Parintii Apostolici mentionati in postarea dinainte trecand apoil la Sfantul Antonie cel Mare , au urmat de-a lungul secolelor pana in zilele de astazi un sir intreg de Sfinti Parinti care cu totii au prezentat virtutile de oameni indumnezeiti, avand darul si bucuria de a-i invata pe cei care doreau si ei sa se desavarseasca , sa se inalte sufleteste. In secolul trecut astfel i-am avut pe Sf Maxim Maximovici, Sfantul Siluan Athonitul, Cuviosul Sofronie Saharov. Multi inalti ierarhi cu viata curata intra si ei in acest sfintit si binecuvantat grup al Sfintilor Parinti si ma refer ca exemple la Sf. Nectarie de la Eghina, Sfantul Teofan Zavoratul, Sfantul Ignatie Briancianinov, si altii.

Graphic design – Cristina David (colectia personala)

Din scrierile lor avem lucruri uimitoare si mult ajutatoare de invatat in ce priveste imbogatirea si inaltarea sufletului nostru pe calea aratata noua de Mantuitorul.

M-au impreionat tare mult si mi-au adus liniste in suflet frumoasele cuvinte ale Sfantului Briancianinov care asemuia cugetele indumnezeite ale Sfintilor Parinti cu tot ce este mai incantator si inaltator in Creatia lui Dumnezeu :

CUGETUL PARINTILOR

Cand, intr-o noapte de toamna, privesc cerul senin presarat cu nenumarate stele, atat de felurite ca marime, dar revarsand o lumina unica, imi spun in sine-mi:
Asa sunt si scrierile Parintilor!
Cand, intr-o zi de vara, privesc marea nemarginita, acoperita de tot felul de corabii, cu panzele intinse ca niste aripi albe de lebada, plutind sub acelasi vant catre acelasi tel, acelasi liman, imi spun in sine-mi:
Asa sunt si scrierile Parintilor!
Cand aud un cor armonios pe mai multe glasuri, in care feluritele glasuri, in eleganta armonie, canta un singur cantec dumnezeiesc, imi spun în sine-mi:
Asa sunt si scrierile Parintilor!
(Sf. Ignatie Briancianinov)

O zi binecuvantata cu bucurie la toata lumea!

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Colectia personala de design grafic, Sfinti Parinti, Viata duhovniceasca și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Sfintii Parinti, cine sunt ei?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s