Sfantul Maxim Marturisitorul – Cugetari crestine

Scriam despre Sfintii Parinti in postarile anterioare, defineam cumva cine au fost ei, pe ce criterii duhovnicesti si teologice au fost anumiti preoti duhovnici si ierarhi grupati in aceasta categorie de slujitori ai Bisericii. Unul foarte venerat si cunoscut sfant parinte este Sfantul Maxim Marturisitorul, nascut in marea cetate a Constantinopolului din parinti de neam mare si credinciosi. Viata marelui teolog si scriitor mistic s-a desfasurat intre secolele VI si VII dupa Hristos (circa 580- 662), el studiind si aprofundand filosofia si teologia, ca student. Datorita culturii sale deosebite, este remarcat si ajunge secretar prim al imparatului Heraclie insa nu ramane mult timp „in lume” ci paraseste preocuparile si onorurile lumesti si se retrage la manastirea Chrysopolis – Scutari, de pe cealalta parte a Bosforului, imbratiseaza viata monahala ajungand in cele din urma sa detina functia de staret a acestui ase­zamant monahal.

Intr-una din lucrarile sale, o scrisoare adresata unui alt staret al vremii – monahul Elidie, ii spune acestuia ca s-a aplecat timp indelungat asupra scrierilor sfintilor parinti din lectura aceasta rezultand o punere in ordine si o infatisare pe scurt a multor invataminte, asezate in scris spre a inlesni „tinerea-minte a lor” (El le numeste „capete”pentru dragoste, in numar de patru sute). Din invataturile scrise de Sf. Maxim, s-au „luminat” si „hranit sufleteste” foarte multi din cei care l-au urmat pe Hristos Domnul in lumea manastirilor , a Bisericii sau in cea laica.

Dintre aceste „capete – invataturi de viata duhovniceasca spre curatirea cugetului – amintesc doar cateva pe care ar fi de folos, cred eu, sa le tinem si noi minte si sa le aplicam, cei care dorim, fireste.

graphic design – Cristina David

„Dragostea se naste din nepatimire; iar nepatimirea din nadejdea in Dumnezeu si nadejdea din rabdare si indelunga – rabdare; pe acestea le naste infranarea atotcuprinzatoare (autocontrolul); infranarea se naste din frica lui Dumnezeu, iar frica, din credinta cea intru Domnul.”

„Daca viata mintii este luminarea cunostintei, iar pe aceasta o naste dragostea catre Dumnezeu, bin es-a zis ca nimic nu e mai mare ca dumnezeiasca dragoste”

„Cel ce iubeste pe Dumnezeu nu poate sa nu il iubeasca pe fiecare ca pe sine insusi, desi se scarbeste de patimile celor ce inca nu s-au curatat. De aceea, vazand intoarcerea si indreptarea lor, se bucura cu mare si negraita bucurie.”

De ma iubiti – zice Domnul – paziti poruncile mele (Ioan 14,15). Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul (Ioan 15,12). Deci, cel ce nu iubeste pe aproapele, nu pazeste porunca, iar cel ce nu pazeste porunca, nici pe Dumnezeu nu-L poate iubi.”

Dumnezeu sa ne binecuvinteze cu intelepciune si bunatate pe toti!

sursa : Sfantul Maxim Marturisitorul – Cugetari crestine p. 47

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Carti crestin ortodoxe, Citate din scrierile marilor si daruitilor duhovnici, Colectia personala de design grafic, Cuvinte de invatatura și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s