O zi de trista sarbatoare – Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

In ziua a 29 a din luna august, ca in fiecare an, pomenim un trist eveniment care ne indeamna la pocainta si multa rugaciune. Tinem post pentru ca in aceasta zi pomenim moartea Sfantului Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului, intruchiparea smereniei, care prevestea venirea Mantuitorului in cuvinte de mare evlavie „Vine in urma mea Cel Care este mai tare decat mine, Caruia nu sunt vrednic, plecandu-ma, sa-i dezleg cureaua incaltamintelor” (Marcu , 7-8). Atunci, noi, pacatosi cum suntem, cum ar trebui sa-l privim si sa il ascultam pe Sfant? Ne plecam in fata icoanei lui si ne rugam din adancul inimii sa intervina pe langa Mantuitorul pentru noi : pentru iertare si mantuire.

Din ura, rautate si dorinta de razbunare pe Sfantul Ioan care statea in calea urzelilor sale ticaloase si ii amintea in permanenta de pacatul pe care il facea impreuna cu Irodiada (sotia fratelui sau), regele Irod Antipa a dispus in cele din urma intemnitarea si uciderea sfantului prin taierea capului. Acest blestemat rege era unul din cei trei fii ai lui lui Irod cel Mare, care a vrut să-l ucidă pe Fiul lui Dumnezeu, apoi a poruncit uciderea a paisprezece mii de prunci nevinovaţi.

„Uciderea este păcat strigător la cer, după cum ne învaţă Sfintele Scripturi: ,,Glasul sângelui fratelui tău strigă către Mine din pământ’’ (Facere 4, 10). Aşa a spus Dumnezeu lui Cain, cel care tocmai ucisese pe fratele său, Abel. Şi glasul sângelui Sfântului Ioan s-a auzit la Dumnezeu în ceruri şi El a pedepsit-o pe fiica cea rea a Irodiadei. În vreme ce se afla în surghiun, trecând o apă îngheţată, gheaţa s-a rupt şi trupul ei spurcat s-a afundat în apă, iar capul îi era afară, până ce i-a fost tăiat de bucăţile de gheaţă. Irod şi Irodiada au fost înghiţiţi de pământ” (După Vieţile Sfinţilor, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2005, p. 397-400).

Troparul Tăierii Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul (29 august)

Sarbatoarea de astazi este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie incepe un nou an.

Sfinte Prorocule Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Va doresc o sarbatoare in reculegere, pace si rugaciune!

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Sfantul Ioan Botezatorul și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s