„Suflet drag, crezi că înțelegi tristețea din zâmbetul fiecaruia, furia din spatele cuvintelor oricui și fericirea din spatele lacrimilor omului? Crezi. Dar nu e aşa. Fiecare om are taina lui.”
Parintele Hrisostom are multa dreptate, nu avem cum sa intelegem pe deplin sau de fel, reactiile din comportamentul celorlalti, nici macar al acelora alaturi de care traim.Pentru ca noi suntem foarte diferiti unii de ceilalti in multe privinte: medii diferite din care provenim, educatia primita, trairile si experientele avute, firea. Toti factorii mentionati si multi altii ne diferentiaza mult.
“Este un veritabil act eroic să trăiești cu adevărat creștinește…” (pr Octavian Mosin – Chisinau)
Societatea de astazi ne pune in situatii in care un creștin se intreaba cum ar fi posibilă o viață în duhul învățăturii și moralei creștine. Urmărind realitatea vieţii, vedem că societatea, contaminată de tot felul de idei, este separată, plină de ură…
Spre exemplu, in State, unii oameni (tot mai multi) il iubesc pe Presedintele Trump si il apreciaza , altii il detesta. Unii dintre americani au vederi de stanga, chiar radicale -si se manifesta prin actiuni regretabile, criminale, chiar in aceste zile ; O mare parte dintre ei sunt total dderutati de cei care instiga la ura si crime. Alti cetateni americani au vederi traditionaliste, doresc continuarea „visului american” (the American Dream”), vor o viata stabila in care familia si munca au rolul decisiv. Asemenea, intre acestia, majoritatea se sprijina pe credinta in Dumnezeu. Cum sa judecam aceste diferentieri? Sa-i invinovatim pe cei care nu dau doi bani pe valorile morale cu care predecesorii au crescut si pe care le-au avut ca ghid in viata? Sa-i privim cu intelegere? Crestineste privind lucrurile, nu avem nici un drept (motivatie morala) sa ii punem la zid, sa ii judecam sau sa ii uram. Si asta nu pentru ca ei sunt nevinovati in fata Domnului sau a oamenilor, nu! Cum spunea un mare duhovnic, daca nu ii putem iubi, macar sa nu ii uram. Sentimentul de ura este daunator sufletului si face mult rau celui care nutreste acest sentiment.

Asadar, noi fiind atat de diferiti intre noi, dar la fel in fata lui Dumnezeu, Care fiecaruia ne da o sansa la curatire, luminare si perfectionare, avem un lucru de facut spre a asculta porunca lui Hristos Domnul : Să pornim schimbarea din lăuntrul nostru, să aducem pacea inimii şi să ne rugăm ca Domnul să-şi facă loc între noi. Să cerem mai multă lumină, căldură, intelepciune şi dragoste.
Punctul de vedere pe care il am nu doar eu ci si alti crestini este a nu ne framanta sau actiona asupra unor lucruri si aspecte pentru rezolvarea carora nu avem nici un fel de control.
In fata atator probleme si acte antisociale, criminale chiar ce au loc in fata noastra astazi atat in Romania , in SUA, cat si in multe alte locuri si tari de pe mapamond , reactia crestinului este una : ne rugam sa se faca dreptate, sa se reinstaleze pacea. Si…”Să-i lumineze Domnul pe cei de care depinde rezolvarea problemelor… Însă problema e în mulţi din noi. În indiferenţa, orgoliul, lăcomia… şi în celelalte patimi ale noastre.„
Să ne ajute Dumnezeu în schimbarea noastră şi toate celelalte se vor schimba în jur, cel puţin altfel le vom privi!
Vreau să închei cu îndemnul ce-l făcea un mare duhovnic tuturor celor care veneau după sfat: „Rugaţi-vă şi totul va fi bine!”, numai rugaţi-vă cu adevărat!
Cristina David