
Prof. dr. D. C. Dulcan: „Să iertăm, fiindcă iertarea face ca pH-ul corpului să vireze spre unul alcalin, favorabil sănătăţii”
Iertarea impreuna cu impacarea si bucuria pe care le induce in inima noastra, intarsec sistemul imunitar pentru ca sunt sentimente pozitive, ajutatoare la inlaturarea
Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan este un om de știință român, un neurochirurg de elita, cunoscut si in strainatate. In cartea sa lansată aparuta in 1981 -„Inteligența materiei”, el emonstreaza că ceea ce gândim creează universul în care existăm! Se adevereste deci ceea ce multi duhovnici imbunatatiti au afirmat cu tarie in repetate randuri , si anume faptul ca omul este ceea ce gandeste /face.
Eliberați de gândurile negative, oamenii pot atinge esența divină, este de părere profesorul Dulcan. ”Stresul, care azi a luat proporţii gigantice, ura, mânia, îndoiala, neîncrederea în ceilalţi, invidia, gelozia provoacă în corp un pH acid, favorabil bolii.
Cum ne putem proteja de emoțiile negative?
Neurologul susține că a învățat să îți controleze emoțiile negative. ”Încerc să nu mă implic afectiv intens, să nu mă enervez. Dacă cineva îmi greşeşte, fac un efort să-l iert, gândindu-mă că poate într-o zi va înţelege şi el ceea ce înţeleg eu acum. Să iertăm, fiindcă iertarea face ca pH-ul corpului să vireze spre unul alcalin, favorabil sănătăţii.
Adevarat este, gandesc eu, ca iertarea este eliberatoare, dezpovaratoare; doar cine nu a actionat inca pana acum in sensul iertarii gresitilor lui, nu intelege rezultatul ei miraculos. Omul devine mai aproape de Dumnezeu astfel, cunoastem cu totii rugaciunea „Tatal nostru” . Profesorul doctor C. Dulcan este un om profund credincios.

Imi vine in minte citatul despre iertare al unui mare poet englez, Alexander Pope: „A gresi este omenesc, a ieta este divin”.
„Desigur că sunt şi suferinţe care nu pot fi evitate. Dar e important să rămânem conştienţi că fiecare minut de suferinţă sau stres ia din viaţa celulei noastre”
„Dacă nu ne putem lua mici vacanţe, regulat, să ne luăm măcar pauze de zece minute, la fiecare oră, în care să ne golim mintea şi să respirăm adânc. Putem să ne ridicăm de la birou şi să privim ceva frumos pe fereastră. Sau, în loc să bem trei cafele cu ochii în computer, să bem un ceai fără să ne gândim la nimic altceva. Să ne bucurăm de gustul şi aroma lui. Cu timpul, înveţi să te relaxezi în orice condiţii. Beduinii, de pildă, se odihneau mergând pe cămile. Şi eu scriu şi citesc de dimineaţa până seara. Dar când simt că începe să se aşeze oboseala pe mintea mea, mă opresc şi aplic câteva tehnici de relaxare.”
Sursa: doctorulzilei.ro
Cristina David