„Puterea de a fi tu însuţi într-o lume care încearcă în permanenţă să te schimbe”

lucrare design grafic – colectia particulara

„Puterea de a fi tu însuţi într-o lume care încearcă în permanenţă să te schimbe este una dintre cele mai mari realizări din viaţă.” – Ralph Waldo Emerson

Sunt de aceeasi parere cu transcendentalistul Emerson, filosof si poet american in secolul XIX , insa din ce am citit despre el si din ale lui opere stiu ca s-a indepartat mult de vederile relgioase ale vremii axandu-se pe individualism ca valoare in modul in care omul isi traieste viata.

Sa fim noi insine este o cale corecta si fidela gandirii crestin ortodoxe. „In oricare etapă a creşterii noastre spirituale ne aflăm, primul lucru ce ni se cere este să fim sinceri cu noi înşine, să nu încercăm să fim altceva sau altcineva decât cei ce suntem, imitând vreun comportament sau forţându-ne să ne integrăm vreunui tipar în inima, mintea şi voinţa noastră, ceea ce ar reprezenta un neadevăr înaintea lui Dumnezeu.” Asa afirma mitropolitul Antonie de Suroj, duhovnic si om imbunatatit sufleteste.

Ca si crestini, prima condiţie este să fim sinceri cu noi înşine şi adevăraţi în toată fiinţa noastră, să fim oneşti, trăind cu toată pasiunea şi bucuria de care suntem capabili. Inseamna deci ca trebuie sa ajungem sa ne cunoastem bine si sa ne intelegem pe noi insine. Dar si la un alt nivel, nu doar cel social. Domnul Iisus Hristos ne-a fost model si din Evanghelia Lui aflam cum se comporta si ce repreinta o adevarata fiinta umana. Mantuitorul este exemplul viu de Om. Citind Scriptura nu se poate sa nu intelegem’ din felul de a fi al Lui Iisus, imaginea fiintei umane la superlativ : ce gandeste , cum simte ,ce face si este. Aflam din cele citite „cat de diferiti putem fi şi vom descoperi că în multe feluri suntem o imagine distorsionată şi în mai puţine feluri suntem o adevărată fiinţă umană.” Să notăm acele pasaje despre care putem spune ca şi Luca şi Cleopa aflaţi în drum spre Emmaus: „Nu arde inima în mine când aud, când citesc aceste cuvinte?

Fiecare dintre noi poate face cate ceva spre imbunatatire si perfectionare spre a ajunge el insusi ca om adevarat.

„In Hristos ni se acordă libertate, libertatea de a fi noi înşine, pentru ca în libertate să creştem la deplinătatea staturii pe care Dumnezeu a dorit-o pentru noi. Să creştem în acea deplinătate care va face din noi mădulare vii ale Trupului lui Hristos, părtaşi firii dumnezeieşti.”

Sa ne desprindem deci de lanturile lumii acaparatoare. Sa ne eliberam!

referinta : Mitroplitul Antonie de Suroj

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Citate din scrierile marilor si daruitilor duhovnici și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s