Egoismul – dusmanul fiecaruia si al Lui Dumnezeu

„Egoismul îi face pe oameni netransparenţi între ei, face lumea un zid opac între ei şi Dumnezeu.”

Părintele Dumitru Stăniloae1903 – 1993

Despre egoismul omenesc scria si Sfantul Maxim Marturisitorul, atragand atentia ca ” „Cine posedă egoismul posedă toate patimile”, adaugand ca daca ne iubim pe noi insine din cale afara , nu putem fi iubitori se de Dumnezeu.

Am aflat din lecturile scrierilor Sfintilor parinti , care marturiseau si sfatuiau pe ceilalti din propria exerienta, ca nu ne putem mantui de unii singuri, individual. Ca sa ne putem mantui sufletul este nevoie de a-i atrage si pe altii la noi si de a lucra duhovniceste impreuna. Iubirea dintre oameni deci absenta egoismului este una din garantiile mantuirii sufletesti. Cand ne rugam, sa ii avem si pe ceilalti in rugaciunile noastre.

Să ne rugam pentru Biserică, pentru lume, pentru toţi. Biserica suntem noi iar capul Bisericii este Hristos. Credinţa noastră această măreţie are, că uneşte lumea în gând, în cuget. Puterea rugăciunii este mare, foarte mare, mai ales atunci când se face de către mulţi. Mantuitorul nostru ne-a spus ca acolo unde sunt doi in rugaciune se afla si El intre ei.

„Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor.” (Sf Evanghelie dupa Matei 18:20)

Cea mai grea boala sufleteasca este iubirea de sine, avem mereu in mintea noastra ideea ca suntem cineva prin noi insine. Cata vreme nu intelegem ca doar cu ajutorul si sprijinul lui Dumnezeu putem fi intr-adevar „cineva”, nu vom primi in suflet darurile Duhului Sfant despre care ne vorbeste Sfantul Apostol Pavel intr-una din epistolele sale. Minunate virtuti prin care ne apropiem mai mult , incet dar sigur de Dumnezeu. Scopul nostru , al crestinilor.

„Prin darul lui Dumnezeu sunt ceea ce sunt” ; „nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăieşte întru mine”

O zi cu lumina si multa rugaciune pentru noi si pentru ceilalti!

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Parintele Dumitru Staniloae, Puterea rugaciunii și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Egoismul – dusmanul fiecaruia si al Lui Dumnezeu

  1. Ileana zice:

    Buna seara draga mea!
    Din pacate, asa este. Mai ales in zilele de acum, e foarte greu. Egoismul e primul loc la tot ce e negativ, iar Credinta e putina. Pacat. Sper ca oamenii sa realizeze intr-un sfarsit, sa lase raul in urma.
    O seara Binecuvantata!☕🍀🤗

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s