O biserica atipica la Suceava

Mulți au întrebat de ce biserica are o asemenea arhitectură. În 1995, când s-a înființat Fundația “In Memoriam” cu binecuvântarea Înaltpreasfințului Arhiepiscop Pimen, s-a hotărât aprobarea proiectului ridicării monumentului dedicat tuturor martirilor români din inchisorile comuniste și în special, cele de la Suceava.

În Suceava există o biserică cu un design total atipic bisericilor ortodoxe, construită în  memoria deținuților politici din perioada comunismului, pe locul unei gropi comune chiar în  spatele fostei închisori comuniste din oraș, devenită acum Palatul de Justiție. Biserica Martirilor  cu hramul Nașterea Maicii Domnului are acum și un turn-clopotniță și el cu design modern, dedicat Marii Uniri, iar la subsol găzduiește un muzeu dedicat celor care au suferit în temnițele  și lagărele comuniste. 

„Memorialul, Turnul Unirii, muzeul, statuia Brâncovenilor – este unicat în țară ce s-a făcut aici,  spre bucuria mea și bucuria bucovinenilor. Acest memorial a fost gândit ca un vis, să facem o biserică în centrul orașului lângă fosta închisoare unde au suferit foarte mulți oameni nevinovați  – o mie de oameni, tineri, studenți”, a povestit pentru HotNews.ro părintele paroh Viorel Vârlan. 

“Această biserică monument arată cu prisosință dragostea și recunostința noastră, a tuturor, pentru cei ce au suferit, pentru cei ce au murit, pentru cei ce au păstrat cu demnitate tot ce are mai frumos neamul nostru românesc.” Pr. Paroh Viorel Ioan Vârlan

“Cei care au fost martirizați în închisorile comuniste, ei trebuiesc cinstiți, pentru că au avut curajul să spună că suntem români și creștini, și apărăm valorile perene. Pomenim pe cei ce s-au jertfit, pe câmpurile de luptă, în lagăre și închisori, pentru apărarea țării și a credinței strămoșesti, pentru întregirea neamului și a demnității noastre. Foarte cuprinzător și pe scurt. Care sunt, Dumnezeu îi știe.” I.P.S Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților

Totul a început în 1994 când a fost înființata fundația „In Memoriam” – o fundație în memoria  celor care au suferit și celor care au fost schingiuiți în beciurile și temnițele comuniste. 

„E un act de mare demnitate românească. Suferința acestor martiri este demnă de orice recunoștință  a noastră. Am suferit foarte mult, am avut un comunism acerb. Sute de mii au fost închiși, zeci de  mii au murit în închisorile comuniste. Ăsta e holocaustul poporului român și trebuie amintit permanent. 

Este un act de istorie și de demnitate excepțională. 
Fundația a început cu o revistă cu același nume și care acum se apropie de numărul 100. Apoi, pe 1 august 1996 a fost pusă piatra de temelie a bisericii, chiar în spatele actualului Palat de Justiție din Suceava, clădire care pe vremea comunismului a servit drept penitenciar pentru mulți deținuți politici. 

„Eram în 1996 în același loc unde au fost gropile comune în care erau aruncați cei executați. Mi-am dorit foarte mult să fac o biserică memorială. Am închinat-o Maicii Domnului în cinstea și recunoștința tuturor mamelor, tuturor femeilor care au plâns pentru cei închiși nevinovați”, își amintește preotul paroh al bisericii.

Din start ce impresionează este arhitectura neobișnuită a bisericii: acoperișul ca o cupolă uriașă care practic pornește de la nivelul solului pe partea vestică și urcă în trepte boltite spre un turn impozant – Turla bisericii care în partea de est urca abrupt în plan vertical și lasă loc pentru trei ferestre alungite. Acoperișul turlei se continuă pe cele două laterale ale bisericii cu două streșini de dimensiuni mari, înclinate către pridvor.

Pereții bisericii au mai mulți contraforți pe lateral, dar și alte cupole mai mici la baza turlei. 

Arhitectul bisericii este Doru Olaș care a lucrat și la ridicarea catedralei „Nașterea Domnului” din Suceava, a treia cea mai înaltă catedrală ortodoxă din țară. 

„Biserica este total altceva decât ce există în România. Designul e special, e o biserică de Mileniul 3. E o biserică ortodoxă, că toată lumea tot zice că de ce nu ieșim din canoane. Uite că se poate și am deschis o astfel de biserică la Suceava, în Bucovina”, spune părintele Vârlan. 

La subsolul bisericii a fost organizat și o sală-muzeu dedicat memoriei deținuților din temințele comuniste. 

„După ce am sfințit biserica, am botezat muzeul după Doctor Dragoș Corlățeanu; a fost primul director al Fundației ‘In Memoriam’ și un om care s-a zbătut foarte mult pentru acest proiect”,  povestește. „În muzeu vor fi exponate de la foștii deținuți politici. Momentan este expoziția permanentă a pictorului Radu Bercea, fost deținut politic, cu grafică reprezentând spațiul concentraționar românesc”, explică preotul paroh. Lângă biserică se află și un grup statuar – Sfinții Martiri Brâncoveanu. 

„Constantin Brâncoveanu și cei patru fii ai săi au dat jertfa supremă de demnitate și de credință ortodoxă. Este vorba de jertfă, de martiraj. Este același martiraj, în alt decor. Locul acela este un loc sfânt, unde au fost gropile comune”, spune părintele Vârlan, preotul.

În interiorul bisericii există un mozaic deosebit pe podea, vitralii la ferestre și elemente decorative din metal, iar pictarea pereților încă e în curs. 

Biserica nu avea o clopotniță, ci avea clopotele în lateral. „Am vrut să fac un monument pentru centenarul Marii Uniri și am gândit-o și așa – dacă facem turnul să punem clopotele în el”, își amintește părintele Vârlan. 
Lucrările la Turnul Unirii au început în 2018, marcând 100 de ani de la Marea Unire, iar acum, în 2020, turnul a fost finalizat și trebuia să fie sfințit în preajma datei în care se împlineau 100 de ani de la semnarea tratatului de la Trianon, actul care a consfințit Marea Unire. 

Turnul Unirii are 24 de metri înălțime și are trei fațete, care reprezintă atât Sfânta Treime, cât și cele trei provincii românești: Moldova, Transilvania şi Țara Românească. În interiorul turnului sunt momentan trei mari clopote. 

„Pe fiecare clopot e scris Hora Unirii și au stema regală, pentru că în timpul monarhiei s-a înfăptuit Unirea. E un clopot de 100 de kilograme, un clopot de 126 de kilograme și unul de 346 de kilograme. Pe fiecare am scris niște însemne ale Unirii, sunt Clopotele Unirii. Vor mai veni 14 clopote de tip Carillon care să sune la ora 12 „Deșteaptă-te Române” sau „Hai să dăm mână cu mână”, care să amintească lumii de cei 100 de ani”, detaliază preotul paroh. 

Inaugurarea Turnului Unirii trebuia să fie pe 31 mai, dar, din cauza situației actuale cu pandemia de COVID-19, lucrurile nu s-au mai întâmplat. 

„Acum, pe 4 iunie am ținut doar o slujbă la 100 de ani de la consfințirea Marii Uniri. Inaugurarea va fi când va fi. Acum au fost 50 de oameni cu lumânări, le-am dat la toți un colac, o slujbă de 10 minute și o cuvântare a unui episcop. Nu a vorbit nici un om politic, n-am vorbit nici eu. Țara asta pe ce se clădește? Dacă nu avem simboluri, dacă nu avem sentimente… Trec toate, dar simbolurile rămân”, spune părintele Vârlan. 

articol de Victor Cozmei, 7 iunie 2020

sursea : alhttps://www.svnews.ro/preotul-viorel-varlan-anunta-anularea-unui-mare-eveniment-national-care-urma-sa-aiba-loc-la-suceava-pe-31-mai/211546/

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Biserici noi din Romania, Biserici si Manastiri Ortodoxe și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s