Biserica de lemn din Cizer – loc de-nchinaciune Domnului si neamului romanesc

Cu doua zile in urma am vizionat pe canalul TV Trinitas o emisiune care mi-a facut placere, parintele Forin Serbanescu, cel care prezinta monunemte istorice ortodoxe din Transilvania in cadrul emisiunii „Comori ale Ortodoxiei”, ne vorbea acum despre o biserica intr-adevar aparte, este vorba de Biserica de lemn din Cizer care actualmente se pastreaza in Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. In Transilvania sunt multe biserici din lemn, ca si in Maramures si Bucovina, aceasta insa are o amprenta istorica si sentimentala de mare insemnatate pentru romanii din Ardeal, mai exact motii din care provin si eu pe linia materna.

Satul Cizer este cunoscut dincolo de hotarele sale datorită bisericii de lemn, ridicată în 1773 prin participarea meșterului de biserici Horea, conducătorul răscoalei țărănești de la 1784. Foto: 2009.

Marea ei valoare , unicitatea ei se datoreaza constructorului , mesterului de biserici Vasile Nicula Ursu , cunoscut de noi toti cu numele de Horea – conducator si martir al rascoalei motilor din anul 1784. In comuna Criscior judetul Hunedoara, se afla un monument in centru, a fost ridicat in comemorarea rascoalei care ar fi izbucnit si din acel loc, ea luand amploare pe parcurs ce se uneau fortele pornite din diferite sate.

Lăcașul are puterea de a evoca evenimentele deosebite petrecute în sânul comunității, cu valoare de referință pentru întreaga zonă. În anul răscoalei, cizăranii s-au solidarizat cu Horea, refuzând afișarea patentei imperiale pe ușa bisericii. Tot aici, in Cizer s-au adunat satenii toti sa-l ascute pe Avram Iancu care ii indemna si incuraja pe romanii lui sa se scuture de iobagie si toate neajunsurile ei. Tot in aceasta sfanta biserica s-au rugat romanii pentru izbanda Unirii celei Mari asteptate cu atata speranta! S-au rugat pentru cei care urmau sa plece la razboi. Dumnezeu cel atotputernic le-a ascultat ruga si acum cuvine-se a se aduce multumire Lui de catre toti cei care viziteaza lacasul. Cred ca am inteles bine faptul ca in biserica se mai fac slujbe religioase.

Lăcașul de lemn este un prețios martor etnografic și social al unor tradiții pierdute în timp. Aici era locul de judecată al adunărilor obștești, conduse fie de voievodul zonei fie de cneazul sau judele satului, până în amurgul secolului 19. Tot până în acele vremuri, în bătătura bisericii s-a ținut și danțul satului. Până înainte de mutarea în muzeu, în ea și în jurul ei s-au ținut vechile obiceiuri de pomenire a strămoșilor plecați „în cé lume”.

O zi binecuvantata va doresc!

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Biserici si Manastiri Ortodoxe, Credinta ortodoxa și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s