Sporim sufleteste cu hrana duhovniceasca

Foto – internet

„Adevărata fericire presupune să te bucuri de clipa prezentă fără să fii nerăbdător cu privire la viitor și fără să fii afectat de speranță sau frică. Aceasta înseamnă să fii mulțumit cu ceea ce ai, cu ceea ce este strict necesar, fără să dorești nimic mai mult decât atât. Cea mai mare binecuvântare se află în interiorul tău și la îndemâna ta. Un om înțelept rămâne satisfăcut cu ceea ce are, indiferent dacă este mult sau puțin, fără a râvni la ceea ce nu posedă.” ― Seneca

Un filosof intelept, acest Seneca, Iisus Hristos de l-ar fi intalnit (ipotetic) i-ar fi apreciat spusele care proclama importanta masurii in toate.

Din punct de vedere material, al omului care poseda bunuri mai multe, mai putine, sa fie multumit cu ceea ce are la un moment dat -ca-i mult sau ca-i putin, este o atitudine ideala aducatoare de un anume fel de liniste asigurata de lipsa de excese in dorinte si acumulari de tot felul. Seneca nu atinge problema sufletului insa, caci prin sufletul sau, omul increzator in Dumnezeu, ascultandu-i invataturile, doreste sa se apropie cat mai mult de perfectiunea pe care nu o va atinge probabil niciodata in viata, dar macar se va apropia cat de cat de desavarsire. Dorinta, sprijinita de vointa, de a capata acea pace promisa de Iisus, cea care depaseste orice intelegere, il face pe credincios sa incerce tot mai mullt si mai mult sa-si curete sufletul, sa-l albeasca, sa se elibereze de pacate . De aceea el nu este niciodata satisfacut cu progresul si inaintarea pe calea cea buna, stiind ca este departe de a fi perfect in viata duhovniceasca.

In fiecare zi avem sansa sa ne straduim „sa punem inceput bun” drumului nostru spre implinire , spre imbogatire sufleteasca!

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Cuvinte de invatatura și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Sporim sufleteste cu hrana duhovniceasca

  1. ioansperling zice:

    Daca nu am avea o minte care macina incontinuu si de cele mai multe ori nu pe cele bune! As vrea sa fiu cum vrea Seneca sau sa-mi ajunga greuttea lui azi cum spune Domnul Iisus dar pentru asta nu am destula credintă!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Magda Magdi zice:

    Sa ne mulțumim cu ceea ce avem în fiecare moment al vieții noastre este idealul unei vieti linistite…O săptămână binecuvântata!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s