Manastirea Zamfira – povestea Sfantului Locas

Catapeteasma bisericii

În drumul spre Cheia, în apropiere de Ploiești, undeva pe malul stâng al râului Teleajen, se află Mănăstirea Zamfira – colț de rai, oază de liniște, reculegere și închinăciune. Aici se află unica biserică din țară care deține singura lucrare în frescă realizată de marele pictor român, Nicolae Grigorescu. Important monument de artă şi vestită vatră monahală, Mănăstirea Zamfira a intrat în patrimoniul cultural naţional şi pentru ansamblul său pictural realizat de Nicolae Grigorescu.

Despre începuturile aşezământului monahal ne vorbește pisania primei biserici ridicate aici, între 1721 şi 1743, de către domnitorul Nicolae Mavrocordat, la rugămintea Zamfirei Apostoli, văduva lui Manoil Apostoli, un negustor bogat al epocii și om de încredere al lui Constantin Brâncoveanu, omorât de turci.

Pe la mijlocul secolului XIX, în timpul mitropolitului Nifon, aici, se ridică o biserică nouă și mai multe chilii, iar biserica veche, ruinată de cutremurele din 1802 și 1838, este refăcută.   O biserică unicat, o frescă de o mare valoare artistică și spirituală În numai doi ani (1856-1857), pictorul Nicolae Grigorescu, aflat la vârsta de numai 18 ani, ajutat de fratele lui Gheorghe Grigorescu, realizează întegral fresca bisericii mari, pictând în ulei catapeteasma şi un epitaf.

Deși, în 1904 mitropolitul Ghenadie Petrescu dispune acoperirea frescei cu o altă pictură în tempera (de Toma Vintilescu), în 1950 după spălarea temperei, va ieși din nou la lumină  grandioasa lucrare a lui Grigorescu. Această pictură a suportat mai multe restaurări, ultima și cea mai importanta fiind cea executată între 1986-1989 de pictorul restaurator Chiriac Ion, care a îndepărtat toate porțiunile ce acopera pictura originală a lui Grigorescu.

Sfinții marelui pictor au înfățișări de oameni simpli, țărani, oameni din popor, cu priviri calde, agere sau înlăcrimate. Oameni simpli, transformați în sfinți, cu fețele transfigurate de credința ce le venea din inimă.

Biserica Manastirii Zamfira – foto internet – site-ul Manastirii

A fost o vreme cand mănăstirea a fost nelocuită. În 1959, maicile care trăiau acolo au fost obligate să o părăsească, plecând în pribegie.

Abia peste zece ani, monahia Iosefina Chirilă, stareţa Schitului Sf. Maria Techirghiol, se va instala în mănăstire cu binecuvântarea PF Justinian Marina, având funcţia de ghid al bisericii mănăstirii. În jurul său, până în 1975, se vor aduna 35 de călugăriţe, începându‑se restaurarea mănăstirii.

În curtea Mănăstirii Zamfira se află mormintele familiei lui Nicolae Iorga şi cel al profesorului de muzică psaltică Ştefănache Popescu. La Zamfira a trăit o îndelungă perioadă de timp renumitul duhovnic Gavriil Stoica. Biserica Sf. Treime nu mai aparţine în prezent mănăstirii, fiind transformată în biserică de mir.

Cu toate că a fost bine îngrijită, anii de nelocuire și trecerea timpului au știrbit frumusețea picturilor murale din interior. 20 milioane lei fonduri europene, alocate prin POR 2007-2013 (MDRAP) au contribuit, decenii mai târziu, la procesul prin care culorile folosite de marele Grigorescu au fost readuse la viață.

Biserica este o adevărată bijuterie arhitectonică, cu o imensă valoare spirituală, dar și artistică deopotrivă, care merită vizitată și apreciată.    

Astăzi, mănăstirea primește mai mulți vizitatori ca niciodată, rămânand dovada incontestabilă a spiritualității românești dar și a vremurilor în care timpul trecea poate mai frumos.

Puteți vizita mănăstirea Zamfira în satul care poartă același nume, la 15 km de Ploiești.

https://arhiepiscopiabucurestilor.ro/exarhat/manastiri/manastirea-zamfira

www.crestinortodox.ro

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Manastiri din Romania și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Manastirea Zamfira – povestea Sfantului Locas

  1. Will you Please subscribe my baby’s you tube channel ☺️my baby’s you tube channel name is kanha jee’s fun if you search you will find on top please subscribe 🙏

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s