Părintele Justin Pârvu despre Sf. Parascheva și despre cinstirea sfintelor moaște

Icoana Sfintei Cuvioase Parascheva – internet

Unde mai găseşti un popor cu atâta dragoste, respect şi cinste faţă de sfinţi? Când vezi câtă lume vine la Sf. Cuv. Parascheva, sau la Sf. Ioan de la Suceava, sau la Sf. Dimitrie Basarabov, rămâi uimit. Aceste valori încheagă unitatea şi forţă noastră ortodoxă.

Sfinţii sunt apărătorii şi avocaţii noştri înaintea lui Dumnezeu. Domnitorii noştri au avut tare mare grijă să fie împodobită ţara aceasta cu cât mai mulţi sfinţi. Dar de ce oare? Pentru că iată, forţa rugăciunii este aceea cu care trebuie să lupte pe corabia acestei vieţi, nevoitorul. Biserica lui Hristos a fost luptătoare. Iată, Cuvioasa Parascheva, Sfântul Ioan de la Suceava, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, şi toţi, în sfârşit, Sfântul Dimitrie Basarabov, au căutat să aibă acest frumos ţel de a lupta împotriva întunericului, împotriva răului.

Domnitorii noştri n-aveau în ţara noastră a Moldovei sfinte moaşte, n-aveau sfinţi, n-aveau icoane făcătoare de minuni, însă au intervenit şi aşa am obţinut pe Cuvioasa Parascheva, aşa am obţinut icoane făcătoare de minuni, la care se închină tot poporul astăzi. Acestea toate au fost, în sfârşit, valori aduse din lumea aceasta ortodoxă şi ei, domnitorii noştri, au socotit că, cu cât vom avea mai mulţi sfinţi, cu atât şi ţara va fi apărată cu mai mult zel faţă de năvălirile şi greutăţile istorice prin care am trecut în decurs; moaşte şi icoane care au acoperit pă­mântul cu rugăciunea şi cu prezenţa lor.

(Părintele Justin Pârvu, în cartea Ne vorbește Părintele Justin, Fundația Justin Pârvu)

Am sa alatur un foarte scurt video clip cu Florin Piersic vorbind despre evlavia lui si a mamei lui fata de Sfanta Parascheva invocand un motiv puternic.

Florin Piersic: „Eu mă rog la Cuvioasa Parascheva și păstrez icoana Sfintei, la care mama s-a rugat

Sunt credinciosi carora interdictia de a merge in persoana spre a se inchina la sfintele ei moaste si a se ruga atingand racla, le face foarte rau sufleteste, s-au obisnuit din varii motive sa faca acest lucru an de an, venind fiecare din orasul sau satul unde locuieste. De ce? Au auzit despre multe minuni facute de aceasta sfanta ocrotitoare a neamului nostru, au avut chiar ei parte de ajutor si vindecare de la ea, multi dintre ei au credinta mare si se simt lipsiti de a si-o manifesta facand pelerinajul in dulcele targ al Iesilor. Da, nu pot spune ca nu ii inteleg, desi eu altfel privesc aceste lucruri si in alt mod simt. Ma uit la icoana sfantului/ sfintei la care ma rog, simtind parca, astfel, prezenta lor imateriala care ma ajuta in trairea momentului. Oamenii sunt forte diferiti, stim bine, trebuie si este normal sa intelegem aceasta realitate.

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Sfanta Cuvioasa Parascheva și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Părintele Justin Pârvu despre Sf. Parascheva și despre cinstirea sfintelor moaște

  1. ioansperling zice:

    Ce ar fi spus parintele daca mai traia?

    Apreciat de 1 persoană

  2. Pelerinajul poate să însemne și faptul că atunci când cineva și-ar serba ziua de naștere te duci să fii alături de cel drag și nu cred că ar fi suficient să te uiți într-o poză de-a lui și să-i trimiți un mesaj, adică fac referire că atunci când ai dragoste desăvârșită pentru cineva faci tot posibilul să fii alături de cel drag.
    Acum, dat fiind faptul că nu se mai pot apropia credincioșii se Sfânta, se „mulțumesc” doar cinstind-o din stradă cu rugăciuni, flori, candele..

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s