Gandirea de rau aduce raul

Zis-a un batran : gandurile cele rele si necurate din inima omului sunt asemenea soarecilor care umbla in casa, pe care de-i vei omori cate unul, indata ce-i vei vedea, nu te vei osteni, iar de ii vei lasa pana se vor inmulti si vor umplea casa, atunci multa osteneala vei avea gonindu-i si neputandu-i goni, ti se va uri si vei lasa de se va pustii casa ta.

Drept este acest lucru si noi nu putem nega asta, e o trasatura a firii omenesti. Povestirea scurta face parte din invataturile Patericului – Patericul egiptean este Patericul prin excelență și cuprinde cuvinte folositoare ale monahilor care s-au nevoit în principal în pustiul Egiptului în diferite forme de viață monastică, fie în completă pustnicie, fie în așezări monastice precum lavra Nitria sau schitul Chiliile . În el sunt cuprinse întâmplări, pilde, dar mai ales scurte sentințe (gr. apophthegmata) ale părinților din pustiu. Bartolomeu Anania considera ca „”cartea cea mai realistă din toată literatura monahală a Răsăritului”. Exemplele cuprinse in culegere ne arata si nou, laicilor, cum sa procedam si cum sa nu ne comportam in anume situatii.

O mare greseala cauzata de ganduri rele este gandirea de rau la adresa unei alte persoane. Gandul rau este incarcat cu putere negativa distrugatoare, foarte adesea. Infaptuind ceva atat de grav, pacatuim si incalcand porunca Mantuitorului, demonstram ca nu il iubim pe aproapele ci dimpotriva, il uram. Rabda constiinta acest lucru? Daca da, (desi in constiinta graieste Insusi Dumnezeu daca avem urechi sa-i auzim glasul), raul se rostogoleste cu repeziciune ca soarecii din pilda care se inmultesc nestingheriti.

Pacatele se inmultesc si se raspandesc de la unii la altii. „Caci, defaimând pe aproapele, ati înrait pe cel ce va asculta; daca-i pacatos, numaidecât îsi va afla tovaras întru pacat; daca-i un drept, trufia îl va încalzi, greseala altuia îi va sta prilej, gata, sa se amageasca de mândrie. Mai mult, veti strica prin aceasta însasi obstei Bisericii, caci cei care va asculta, nu vor judeca numai pe cel care a pacatuit, ci îsi vor extinde dojanele asupra întregii obsti crestinesti.” (Sfantul Ioan Gura de Aur).

Daca vrem ca viata noastra sa fie linistita si pe placul celor din jur, sa ne amintim ca fiecare dintre noi este acela care are puterea – ascultand glasul lui Dumnezeucu din constiinta sa , sa scrie o pagina frumoasa in cartea vietii lui, de aici inainte.

O saptamana cu mult bine !

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în despre bine si despre rau și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s