Azi e zi de Sarbatoare

Toaca de la Manastirea Petru Voda, jud Neamt, locul in care s-a nevoit intru mantuirea neamului romanesc părintele Arhimandrit Justin Parvu.

A Domnului chemare

Suna toaca sus, in deal,

Azi, e zi de Sarbatoare;

E un stravechi ritual,

Suna toaca sus, in deal;

Este a Domnului chemare

Cu ecou prelung in vale…

Suna toaca sus in deal,

Azi, e zi de Sarbatoare!

Toaca, era un obiect , un instrument nelipsit alta data din bisericile noastre. In vacantele de vara petrecute intr-un pitoresc sat din Muntii Apuseni o auzeam cu un fior in suflet in toate sambetele dupa amiaza si in toate zilele de sarbatoare. Pot spune ca am „crescut cu sunetul ei. Cantecul ei usor sacadat ca o incantatie divina chema credinciosii la Sfanta Liturghie către vechea bisericuta din deal anunțând începerea slujbelor sau momente mai importante ale lor. Mi-as dori sa aud si astazi toaca, alaturi de sunetul grav si impresionant al clopotelor. Vremurile se schimba…La manastiri am auzit-o din nou, peste ani si sufletul a recunoscut ceva ce ii apartinea odata.

Sarbatoare binecuvantata va doresc!

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în despre linistea sufletului, Despre pacea sufletului, Practici si obiecte liturgice in Biserica Crestin Ortodoxa și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Azi e zi de Sarbatoare

  1. Este prima toacă la auzul cărei zic: wow! Câtă muzicalitate! 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s