Azi cum voi fi?

Parintele Savatie Bastovoi ne vorbeste intr-un articol despre om si multiplele lui manifestari (fete), de aici greutatea ce o intampinam in a ne cunoaste pe noi insine, dar si pe altii. In sprijinul celor afirmate, dansul aduce argumente din propriile trairi si observatii de viata.

„Apostolul Pavel a spus că nimeni nu știe ce este în sufletul omului, decît numai Dumnezeu și omul însuși. Dar uneori se întîmplă că nici noi înșine nu mai știm ce e în sufletul nostru. Oamenii au atîtea fețe încît nu îți poți da seama care e cea adevărată. Poate că cea care persistă cel mai mult? Ne supărăm, ne bucurăm, sîntem zgîrciți, iar alteori darnici, uneori prea aspri, alteori ușuratici. Puțini sînt oamenii constanți, fie în rău, fie în bine. Și eu am atîtea fețe și în toate mă regăsesc atît de mult încît nici nu mai știu care mă reprezintă cel mai bine, cu alte cuvinte, cu care dintre toate aceste fețe voi merge la judecată? Iar acest cameleonism nesuferit și pentru mine și pentru cei din jur l-am moștenit de la tatăl meu. Acest amestec de rău și bine este fără îndoială o boală care, atunci cînd nu-L ai pe Dumnezeu, poate motiva cele mai nesăbuite fapte.”

Chiar zilele trecute m-am gandit la aspectul inconstantei comportamentului nostru si a gandirii noastre. Trecusem in mod repetat si deranjant prin cateva exemple de inconstanta. Consider ca trasatura asta de care suferim cu totii, consider si eu, ii face pe oameni netransparenti unul fata de altul si in egala masura (aici imi vin in minte niste cuvinte intelepte ale lui Dumitru Staniloae) ridica in lume un zid intre oameni si Dumnezeu. Sporeste nesiguranta si neincrederea intre semeni si noi insine. Si imi mai aduc aminte de dictonul stravechi „Fii tu insuti” precum si invatatura „Cunoaste-te pe tine insuti” caci ambele converg inspre aceeasi problema spinoasa. Ma trezesc adesea la o noua zi cu intrebarea: „Oare cum va fi astazi?…Cum voi fi eu?” Sunt obisnuita sa ma rog sa fiu ajutata de Dumnezeu in toate cele ce vor urma sa se petreaca , dar ajutorul lui depinde mult de modul in care ma rog, acest subiect l-am mai abordat in alte postari.

In noi lupta duhovniceasca nu trebuie sa inceteze, oricat de obositi, sau ocupati am fi. Stradania de a fi constanti in sensul bun a tot ceea ce facem, va da roade si noi vom primi har si dar de Sus.

Parintele Porfirie avea o istorioara cu privire la aceasta dificila lupta din viata noastra sufleteasca.

” Ce este lupta duhovniceasca? Iata, sufletul este o gradina impartita in doua.
Intr-o jumatate sunt saditi spini iar in cealalta jumatate flori. Si avem o instalatie de apa cu doua robinete si doua mici canale. Unul indreapta apa spre spini, iar celalalt spre flori. De fiecare data putem deschide doar un robinet, las neudati spinii si se ofilesc, ud florile si acestea infloresc. „

Un weekend binecuvantat cu frumusete in suflet !

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Razboiul nevazut (duhovnicesc) și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s