Inima curata si Duh drept

grafic-design – arhiva personala

„Sanatatea duhovniceasca inseamna ganduri neprihanite, minte luminata si inima neintinata, care gazduieste pe Hristos si Maica Domnului neincetat”.

Ca sa simtim ca inaintam pe calea duhovniceasca, zilnic trebuie sa luptam constient antrenand astfel vointa, cu deprinderile nelucrative si cu gandurile, cu ispitele care pandesc dupa colt.

Dimineata cand ma scol aprind de regula candela si am in fata mea icoana Maicii Domnului la care facand o inchinaciune, ma rog in liniste cu multumiri aduse pentru ziua dinainte si noaptea care a trecut cu bine. Cand rostesc „Tatal nostru” in mintea mea este Hristos Domnul, cel care ne-a invatat cum sa ne rugam. Imediat ma simt mai in siguranta si las mersul celor planuite in ziua aceea in mana lui Dumnezeu, incat la aparitia unor temeri si sentimente mai neplacute imi reamintesc clipele diminetii, ma consider din nou intarita si continui activitatea cu pace in suflet.

In permanenta vointa trebuie pusa in actiune si astfel, impreuna cu rabdarea (care trebuie exersata), ne vor ajuta sa capatam, treptat, insusiri de folos pentru sufletul nostru. La slabirea vointei sau la manifestarea nerabdarii, simtim cum de indata pierdem linistea si incep framantari de tot felul. Asa mi se intampla mie si sunt convinsa ca si altora. Este bineventa atunci „rugaciunea inimii” , cu care reusesc sa ies din starea de neliniste. Nu este un proces fara obstacole pentru ca zilnic apar noi provocari. Iar cand parcurg o zi cu bine si cu multe lucruri bune, ma simt in „al noualea cer”, increzatoare ca Dumnezeu si Maica lui Sfanta ma vor trece cu bine prin toate impasurile daca si eu ii port mereu in gand si inima. Inca un cuvant de spus: nu este cazul sa ne mandrim si sa ne socotim merituosi pentru pentru aceste izbande. Ele ne sunt date pentru slaba stradanie a noastra de a asculta Cuvantul.

Trimite Doamne gand curat,

Lumina sa reverse

La ceasul serii cumpatat

Cand ruga o-naltam spre tine,

Liniste s-astearna pe suspine…

Trimite, Doamne, gand curat,

Lumina sa reverse !

O seara cu pace multa si liniste!

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în despre linistea sufletului, Despre luare aminte in viata duhovniceasca, despre starea duhovniceasca a omului și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s