
Paisie Velicicovschi, cunoscut și ca Paisie de la Neamț sau Paisie cel Mare (1722- 1794) – o figura luminoasa a Ortodoxiei, a fost un călugăr și teolog care a contribuit la înnoirea monahismului ortodox prin redescoperirea scrierilor patristice și publicarea Filocaliei. Filocalia este o culegere de scrieri, majoritatea centrate pe practicarea virtutilor și a vieții spirituale din manastiri. are ne arată cum se poate omul curăți, lumina și desăvârși”.
El a fost un îndrumător al vieții monahale din Moldova și este considerat în prezent o figură de seamă a istoriei Bisericii Ortodoxe.
Pentru sfințenia vieții sale, numele Cuviosului Paisie de la Neamț era cunoscut în toate țările ortodoxe, începând din Muntele Athos până în Lavra Peșterilor din Kiev și de la Mănăstirea Optina până în sihăstriile din nordul Rusiei. De aceea, în 1790, mitropolitul Ambrozie, trecând prin Moldova, l-a făcut arhimandrit. În vremea aceea, mulți dregători, boieri și chiar ierarhi sau domnitori poposeau la Mănăstirea Neamț (Biserica actuală din incinta mănăstirii a fost ctitorită de voievodul Stefan cel Mare si Sfant la sfârșitul secolului al XV-lea), dorind să vadă pe acest mare stareț cu viață sfântă. Influența lui a fost mare asupra multor mănăstiri și schituri din Moldova: Dragomirna, Secu, Neamț, Agapia, Văratec, Bisericani, Râșca, Vovidenia, Pocrov, Tarcău, precum și Cernica, Robaia, Căldărușani si alte lacasuri monahale din țara Românească.
Cinstita si venerata sa-i fie memoria, in veci!
Cu ale lui rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.
sursa – OrthodoxWiki
Cristina David