
Multe sunt felurile de a ne ruga, fiecare si-a personalizat un mod anume si acest lucru este foarte potrivit, in felul acesta a se ruga ii vine foarte „la indemana” si chiar ajuta neglijarea ei in vreo zi. ma refer la acei oameni credinciosi care cunosc faptul ca un singur oftat poate fi o rugaciune daca este indreptat cu gandul la Cel de Sus. Daca nu ma insel, aceste cuvinte ii apartin parintelui sihastru din Tara Motilor, Rafail Noica.
Am desprins cateva scurte fragmente dintr-un interviu mai lung cu parintele Cuvios Paisie Aghioritul din care veti putea prelua o anume linie a felului in care o rugaciune este bine venita si se poate practica in multe si diverse situatii in vremea unei zile. As numi acest mod „rugaciune la momentul potrivit” pentru persoana stiuta de noi a fi la mare necaz dar si la general, pentru toti necajitii sau suferinzii lumii. Sunt , stim, multe lucruri vazute si auzite fie pe strada, fie la serviciu, fie in magazin sau alte locuri , care ne atrag atentia si cheama pe loc in mintea si inima noastra o rugaciune.
„Părinte, ce este mai bine să cer, mila lui Dumnezeu în general sau să adresez şi cereri concrete potrivit cu „Cereţi şi vi se va da vouă”?
– Să te rogi în general şi să spui: „Doamne Iisuse Hristoase miluieşte pe cei ce suferă trupeşte şi sufleteşte”. În această rugăciune sunt cuprinşi şi cei adormiţi. Dacă-ţi vine în minte o rudă, spune şi pentru ea o rugăciune: „…miluieşte pe robul Tău cutare”, şi treci imediat la rugăciunea generală pentru toată lumea, „…miluieşte toată lumea Ta”. Poţi să-ţi aduci aminte de o persoană ce are nevoie şi să te rogi puţin pentru ea, după care spune: „Doamne Iisuse Hristoase, miluieşte-ne pe noi” şi să te doară pentru toţi, ca să nu plece… trenul doar cu un călător. Să nu ne agăţăm numai de o problemă şi după aceea să nu putem ajuta cu rugăciunea nici pe ceilalţi, nici pe noi înşine. Când, de pildă, te rogi pentru un bolnav de cancer, să te rogi pentru toţi bolnavii de cancer şi să spui şi o rugăciune pentru cei adormiţi.
Sau vezi un nefericit. Mintea ta să meargă imediat la toţi nefericiţii şi să te rogi pentru ei. Iată, îmi aduc aminte, eram mic şi am văzut un cerşetor că trăgea să moară alături de o casă turcească, la zece metri mai departe de a noastră. Îl chema Petru. Dimineaţa turcoaica l-a găsit lângă casa ei şi l-a mişcat să se scoale. Atunci a înţeles că a murit. Îl mai pomenesc încă. Câţi astfel de „Petri” există în lume! Atunci când merge cineva la subiecte speciale şi se gândeşte cât suferă semenii noştri se foloseşte pentru că i se brodează inima. Astfel, cu inima îndurerată, de la subiectele speciale merge la cele generale şi ajută tot mai mult prin rugăciunea inimii.”
(Cuviosul Paisie Aghioritul, Trezire duhovnicească, Schitul Lacu, Sfântul Munte Athos, 2000, pp. 300-301)
Cristina David
Enorm Sfânt ca la începuturi!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Amin. Un om aproape indumnezeit, cu viata de sfant.
ApreciazăApreciază
Bun sfat! în general, suntem egoisti pentru ca ne rugăm doar pentru noi si cerem. De foarte puține ori multumim!
ApreciazăApreciat de 1 persoană