Marturie din Muntele Athos

Multe sunt felurile de a ne ruga, fiecare si-a personalizat un mod anume si acest lucru este foarte potrivit, in felul acesta a se ruga ii vine foarte „la indemana” si chiar ajuta neglijarea ei in vreo zi. ma refer la acei oameni credinciosi care cunosc faptul ca un singur oftat poate fi o rugaciune daca este indreptat cu gandul la Cel de Sus. Daca nu ma insel, aceste cuvinte ii apartin parintelui sihastru din Tara Motilor, Rafail Noica.

Am desprins cateva scurte fragmente dintr-un interviu mai lung cu parintele Cuvios Paisie Aghioritul din care veti putea prelua o anume linie a felului in care o rugaciune este bine venita si se poate practica in multe si diverse situatii in vremea unei zile. As numi acest mod „rugaciune la momentul potrivit” pentru persoana stiuta de noi a fi la mare necaz dar si la general, pentru toti necajitii sau suferinzii lumii. Sunt , stim, multe lucruri vazute si auzite fie pe strada, fie la serviciu, fie in magazin sau alte locuri , care ne atrag atentia si cheama pe loc in mintea si inima noastra o rugaciune.

Părinte, ce este mai bine să cer, mila lui Dumnezeu în general sau să adresez şi cereri concrete potrivit cu „Cereţi şi vi se va da vouă”?

– Să te rogi în general şi să spui: „Doamne Iisuse Hristoase miluieşte pe cei ce suferă trupeşte şi sufleteşte”. În această rugăciune sunt cuprinşi şi cei adormiţi. Dacă-ţi vine în minte o rudă, spune şi pentru ea o rugăciune: „…miluieşte pe robul Tău cutare”, şi treci imediat la rugăciunea generală pentru toată lumea, „…miluieşte toată lumea Ta”. Poţi să-ţi aduci aminte de o persoană ce are nevoie şi să te rogi puţin pentru ea, după care spune: „Doamne Iisuse Hristoase, miluieşte-ne pe noi” şi să te doară pentru toţi, ca să nu plece… trenul doar cu un călător. Să nu ne agăţăm numai de o problemă şi după aceea să nu putem ajuta cu rugăciunea nici pe ceilalţi, nici pe noi înşine. Când, de pildă, te rogi pentru un bolnav de cancer, să te rogi pentru toţi bolnavii de cancer şi să spui şi o rugăciune pentru cei adormiţi.

Sau vezi un nefericit. Mintea ta să meargă imediat la toţi nefericiţii şi să te rogi pentru ei. Iată, îmi aduc aminte, eram mic şi am văzut un cerşetor că trăgea să moară alături de o casă turcească, la zece metri mai departe de a noastră. Îl chema Petru. Dimineaţa turcoaica l-a găsit lângă casa ei şi l-a mişcat să se scoale. Atunci a înţeles că a murit. Îl mai pomenesc încă. Câţi astfel de „Petri” există în lume! Atunci când merge cineva la subiecte speciale şi se gândeşte cât suferă semenii noştri se foloseşte pentru că i se brodează inima. Astfel, cu inima îndurerată, de la subiectele speciale merge la cele generale şi ajută tot mai mult prin rugăciunea inimii.”

(Cuviosul Paisie Aghioritul, Trezire duhovnicească, Schitul Lacu, Sfântul Munte Athos, 2000, pp. 300-301)

sursa – https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/doamne-iisuse-hristoase-miluieste-pe-cei-ce-sufera-trupeste-sufleteste?fbclid=IwAR3lRajb40Kqpsugh4QxVXU5vEb4t53ZkJ12LF2DgKGu5bL4LYyJPqvKmWU

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Cuvinte care iti staruie in minte si iti imbogatesc sufletul, Cuvinte de invatatura, Cuvinte intelepte și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Marturie din Muntele Athos

  1. ioansperling zice:

    Enorm Sfânt ca la începuturi!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Magda Magdi zice:

    Bun sfat! în general, suntem egoisti pentru ca ne rugăm doar pentru noi si cerem. De foarte puține ori multumim!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s