Bagajul din suflet

„Singurele lucruri pe care le iei cu tine când părăsești această lume sunt doar cele pe care le-ai împachetat cu timpul în sufletul tău…

Ce ai împachetat astăzi în sufletul tău? Un zâmbet, o îmbrățișare, o rugăciune? „

(parintele Hrisostom Filipescu)

Din lecturile noastre pe alte bloguri, si in general online, gasim o sumedenie de sfaturi, sugestii, invataturi, care (chiar citatele scurte dar cuprinzatoare) ne pun in tema cu cate o problema care poate ca ne preocupa sau ne-a preocupat candva. Nu toate sunt apreciate (vorbesc in numele meu) sau intelese (poate) pe moment, insa doresc sa va spun ca destul de multe imi atrag atentia la lucruri pe care bine ar fi sa le fac in mod obisnuit, normal , zilnic poate.

Parerea mea (o simpla parere) este ca aceste sugestii si invataturi care sunt sfaturi sau constatari de la oameni intelepti care au trait personal ceea ce ne recomanda sau sugereaza nu ar trebui citite pe fuga si uitate apoi in momentul urmator. Ci aprofundate prin recitire (vorbesc din eperienta proprie) si insusite in masura in care sunt folositoare noua dar si altora. Insusirea in mod practic a acestor recomandari/sfaturi, acest lucru duce adeseori la schimbri spre bine in viata noastra, in noi insine.

Sfanta Scriptura, in primul rand, cuprinde invtamintele de baza pentru comportamentul unui crestin, Citite si recitite de mai multe ori vor avea un impact asupra celui care persevereaza si poate, prin har dumnezeiesc, vor fi insusite. Nu deodata, nu toate in acelasi timp, dar treptat.

Suntem indemnati sa intelegem anumite lucruri esentiale (prin pilde) si ni se comunica in mod direct morala invataturii crestine, in discursurile Mantuitorului tinute pentru cei care aveau urechi de auzit si ochi de vazut. El venise pe pamant pentru mantuirea celor cu probleme , cu pacate , cu suflete sau trupuri bolnave. Nu toti au inteles, insa.

Tot ce am strans in cufarul sufletului in viata de aici, calatoreste cu noi la marea trecere, restul ramane in urma noastra ca si cum n-a existat vreodata.

Sa nu ezitam, sa nu ne ferim, sa nu ne lenevim ci sa avem cat mai des un zambet pentru ceilalti, sa imbratism pe cei dragi ca sa le dovedim ca tinem la ei mult. Imbratisarea poate fi si virtuala, atunci cand aratam milostenie caci aducem bucurie cuiva. Mai ales sa nu uitam rugaciunea cea de toate ziele care poate fi rostita in tot momentul. Tare multe momente cer rugaciuni catre Domnul, pentru noi si pentru altii. Dumnezeu este pregatit, asteapta sa comunicam cu El.

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Citate din scrierile marilor si daruitilor duhovnici, Citate din Sfanta Scriptura, despre linistea sufletului, Despre luare aminte in viata duhovniceasca, Ieromonahul Hrisostom Filipescu și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Bagajul din suflet

  1. Magda Magdi zice:

    Este foarte adevărat ca înțelegând ceea ce citim si mai ales aplicând în viata noastra ne poate schimba perceptia asupra oamenilor si chiar structura noastra interioara. Sigur, e o munca dificila si pentru a da roade e nevoie de perseverenta dar pâna la urma ceva rezultate se percep. Numai bine!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s