Peştera şi mormântul Sfântului Ioan Damaschin din Pustiul Iudeii

In ziua a 4 a a lunii decembrie a fiecarui an il sarbatorim pe Sfantul Cuvios Ioan Damaschin, un sfant cu har si daruri multe primite de la Dumnezeu precum si cu o viata duhovniceasca pe potriva.

Icoana Sfantului Ioan Damaschin – foto internet

Orice pelerin (barbat) care ajunge în Mănăstirea „Sfântul Sava cel Sfinţit” merge să se închine si sa se roage în paraclisul închinat Sfântului Ioan Botezătorul, unde se află peştera şi mormântul Sfântului Ioan Damaschin. Cand am fost in pelerinaj in Tara Sfanta am vizitat Manastirea „Sfantul Sava cel Sfintit” si tin minte cum noi, „hagitele”, am stat pe o culme a dealului de pe care se coboara in manastire, asteptandu-i pe barbatii din grup sa ni se alature, ei avand permisiunea sa intre in sfantul locas.

Sfântul Ioan Damaschin, cunoscut ca mare imnograf şi apărător al sfintelor icoane, trăitor în veacul al VII-lea, s-a nevoit în Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit, unde a fost tuns în monahism. O mare parte din viaţa sa monahală şi-a petrecut-o într-o mică peşteră din mănăstire.

Fiind ucenic al unui părinte simplu şi foarte aspru, Sfântul Ioan a săvârşit foarte multă nevoinţă şi ascultare în mănăstire. Bătrânul l-a învăţat cum să-şi trăiască viaţa după Dumnezeu şi i-a interzis să scrie sau să spună cuvinte frumoase, pentru a dovedi lepădarea sa de toate cele lumeşti.

Printr-o vedenie dumnezeiască, Maica Domnului s-a arătat o dată părintelui său duhovnicesc, poruncindu-i să îl lase pe monahul Ioan să scrie pentru folosul Bisericii lui Hristos. Şi, de atunci, Ioan a vieţuit în cinstita obşte, scriind cărţi şi compunând imnuri de laudă către Dumnezeu şi către sfinţi.

sursa – partial – doxologia.ro

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Sfantul Ioan Damaschin. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s