Lacas Sfant si Sfintit in Pustia Iudeii – Manastirea Cuviosului Teodosie cel Mare

Foto – arhiva personala

Il sarbatorim astazi, 11 ianuarie, conform calendarului crestin ortodox, pe Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare, cel care a intemeiat in secolul V prima manastire de obste din tinutul Palestinei.  Nu este o sarbatoare insemnata cu litere rosii in calendar, mie insa imi aduce aminte de o vizita facuta la manastirea intemeiata de el, in vreme ce eram in pelerinaj in Tara Sfanta (2018). Una din multele zile calde si insorite de care ne-am bucurat in toata perioada vizitei. Locasul, refacut in secolul 20 se afla asezat pe locul primei chinovii infiintate de marele monah al vremii de atunci.

Am străbătut Pustiul Iudeii in Cisiordania, cu dealurile lui aride de un pitoresc aparte, nerabdatori sa ajungem la sfantul locas aflat numai la 7 km de Betleem. Ajungand pe platoul manastirii si aflandu-ma in fata ei, am ramas cumva surprinsa de arhitectura usor diferita de a altor manastiri ortodoxe, pe care am privit-o indelung, admirand-o.

Intrând în biserica monahilor greci, am ramas uimita de marea asemanare cu bisericile romanesti, prin pictura ei bizantina de o mare frumusete, care indeamna la reculegere si rugaciune aducand pace in sufletul pelerinului.

Ne-am inchinat cu evlavie in fata mormantului marelui sfant si am ascultat cu atentie cuvintele parintelui Pascu, insotitorul nostru. Mănăstirea a fost întemeiată de Cuviosul Teodosie cel Mare chiar pe locul unde conform traditiei s-au oprit să înnopteze magii care venisera sa se închine lui Hristos, pe drumul lor de întoarcere. Pentru chinovia pe care dorea atat de mult s-o ridice spre slava lui Dumnezeu si pentru o viata curata si sfintita inchinata rugaciunii, Cuviosul Teodosie a strabatut pustia rugandu-se neincetat.

Luand o cadelnita şi umplând-o de cărbuni stinşi, a pus tămâie şi umblând prin pustie, se ruga ca Dumnezeu sa-i arate locul binecuvantat. Pe când nu mai spera, ajuns lângă peşteră, sfântul a zărit înălţându-se din cădelniţă fum binemirositor, căci cărbunii s-au aprins. A înţeles de îndată că acela era locul unde binevoieşte Dumnezeu să zidească locaşul. Aşa a început viaţa monastică în locul acela încărcat de sfinţenie, pestera care ii adapostise pe cei trei magi.

O saptamana frumoasa si binecuvantata va doresc! Sanatate multa!

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Pelerinaje de suflet, Tara Sfanta și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Lacas Sfant si Sfintit in Pustia Iudeii – Manastirea Cuviosului Teodosie cel Mare

 1. Aliosa zice:

  Bună seara , stimată doamnă Cristina ! 🙂
  Felicitări pentru interesanta postare ! 🙂
  O seară BINECUVÂNTATĂ ! 🙂
  Cu respect,
  Alioșa ! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 2. Aliosa zice:

  Bună ziua, Cristina ! 🙂
  La mine ninge liniștit ,
  în casă duduie centrala ,
  câte un fulg rătăcit ,
  atinge lin balustrada ! 🙂
  Eu stau în fața laptopului
  și-ascut naiul rapsodului

  iar IRINA cea zglobie,
  mă face să uit de pandemie !!! 🙂 🙂 🙂
  O zi BINECUVÂNTATĂ ! 🙂
  Alioșa ! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s