Mica Filocalie – imbogatire duhovniceasca

In lucrarile si interviurile ramase de la Cuviosul Paisie Aghioritul, un duhovnic contemporan care a trait pe Muntele Athos, aflam sfaturi si invataturi care merita a fi retinute. La primul ontact cuele nu putem retine mult, dar la o recitire amanuntita si aprofundata povetele unui om cu viata duhovniceasca imbunatatita la cel mai inalt nivel, incep sa se lumineze in mintea noastra.

Nu de multa vreme am cumparat o carte cu spicuiri din gandirea Cuviosului athonit, Avva paisie cum este el denumit in lumea ortodoxa. „Mica Filocalie” este un volum tiparit cu binecuvantarea Prea Sfintitului Parinte Galaction, episcopul Alexandriei si Teleormanului de editura Egumenita in anul 2009. Am fost sigura ca voi afla teme mult folositoare in continutul cartii, cand am vazut-o la libraria Sofia din Bucuresti. Incepand cu anul 2016 in data de 12 iulie Sfantul Sinod a adoptat inscrierea pomenirii sfantului si in Calendarul Bisericii Ortodoxe Romane.

In fiecare zi ne confruntam cu situatii care genereaza reactii felurite din partea noastra, cu ganduri care poate ne framanta , dar ce e mai de dorit este sa ne aplecam asupra sinelui nostru sa constatam cum este viata noastra duhovniceasca.

Am selectat cateva invataturi oferite de Cuviosul Paisie si care pot (parerea mea) cu adevarat sa ne ajute, luminand cugetul si sa aduca (treptat) schimbari in gandire, atitudini si comportament.

„Cei care nu primesc observatii nici de la oamenii care ii iubesc adevarat, in cele din urma raman neindreptati si se pierd pe ei insisi duhovniceste.”

„Prin cartire, omul il aduce langa el pe diavol, in timp ce prin slavirea lui Dumnezeu il alunga. Sa-l preamarim intotdeauna pe Dumnezeu, sa nu cartim, caci cartirea aduce pedeapsa. „Slava Tie, Dumnezeule!” Prin aceste cuvinte toti demonii sunt indepartati.

„Cine nu-l iubeste pe Dumnezeu nu tine poruncile Lui. Iubirea fata de toti oamenii este datorie, de vreme ce toti suntem copiii lui Dumnezeu. Nu iubiti doar prin cuvinte, ci prin fapte si in mod adevarat. Daca cineva doreste si vrea sa descopere iubirea pe care o are, sa se asigure prin urmatoarele: sa observe daca se intristeaza pentru greselile fratelui sau si daca se bucura pentru sporirea si harismele acestuia.”

Cuvioase Parinte Paisie, roaga-te pentru noi la bunul Dumnezeu pentru iertarea pacatelor si mantuirea sufletelor noastre! AMIN

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Cuviosul Paisie Aghioritul și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s